Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, 55 χρόνων, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2012, ένα αξίωμα που αναμένεται ότι θα καταλάβει βάσει της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ των σοσιαλιστών και των συντηρητικών για το μοίρασμα της θέσης αυτής.

«Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Σουλτς, επικεφαλής σήμερα της ομάδας των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της συνόδου του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο συντηρητικός Πολωνός Γέρζι Μπούζεκ, εξελέγη τον Ιούλιο του 2009, στην αρχή μιας εντολής που διαρκεί πέντε έτη. Προέρχεται από τη Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, συντηρητικοί), που έχει 264 βουλευτές, και πρέπει κατ’ αρχήν να αποχωρήσει από τη θέση του τον Ιανουάριο του 2012, στα μισά της εντολής, για να αφήσει τη θέση σ’ έναν υποψήφιο που θα επιλεγεί από τη σοσιαλιστική ομάδα (185 μέλη).

Πριν εκλεγεί στην προεδρία του ευρωκοινοβουλίου, ο Σουλτς θα πρέπει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ορισθεί επισήμως υποψήφιος της σοσιαλιστικής ομάδας.

Σημαντική προσωπικότητα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου βρίσκεται από το 1994, ο γερμανός βουλευτής υποστηρίζει «μια Ευρώπη της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και ανάμεσα στους πολίτες».

Το 2009 είχε ωστόσο διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συσπείρωση των σοσιαλιστών βουλευτών υπέρ της ανανέωσης της θητείας του συντηρητικού Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντίθετα με την άποψη των Πράσινων και των φιλελεύθερων.

Εξαιτίας της θέσης του αυτής, είχε δεχθεί τότε έντονες επικρίσεις από τον επικεφαλής των Πράσινων ευρωβουλευτών, τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, γαλλική και γερμανική. Τον είχε κατηγορήσει ότι γυρίζει την πλάτη στις αξίες της αριστεράς για να μην δυσαρεστήσει το ΕΛΚ και να διατηρήσει έτσι τις πιθανότητές του να εκλεγεί το 2012 πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Σουλτς παραδέχθηκε σήμερα ότι η υποψηφιότητα του έρχεται σε μια περίοδο που οι σοσιαλιστές δεν έχουν ούριο άνεμο στην Ευρώπη, όπου δεν κυβερνούν πλέον παρά τέσσερα από τα 27 κράτη, μετά την «πικρή ήττα» της αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Πορτογαλία.