Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλγαρία δεν έχει εισάγει αγγούρια μολυσμένα με το βακτήριο E.coli, έδωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, επικαλούμενος την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου τροφίμων.

«Κάθε τι που είναι δυνάμει ύποπτο ελέγχεται και τα αρμόδια εργαστήρια δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα», σημείωσε ο βούλγαρος υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο κάθε τέτοιο περιστατικό απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και σχολαστικότερων ελέγχων.

«Εάν αποδειχθεί ότι τα αγγούρια μολύνθηκαν από φυσικά αίτια, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης στο μέλλον, καθώς έτσι μαθαίνει το σύστημα», τόνισε ο κ. Ναϊντένοφ. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν αναμένει αύξηση στην τιμή των αγγουριών που παράγονται στη Βουλγαρία. Σημείωσε δε πως η Βουλγαρία δεν μπορεί να απαγορεύσει την εισαγωγή αγγουριών από τη Γερμανία, μονομερώς, χωρίς σχετική εξουσιοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Εάν ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα, θα χρειαστεί σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το πρόβλημα με τα μολυσμένα αγγούρια έχει περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης», διευκρίνισε ο κ. Ναϊντένοφ. Εκτίμησε ακόμη πως δεν απαιτείται να περνούν από εξετάσεις οι Βούλγαροι που επιστρέφουν από τη Γερμανία.

Στη Γερμανία, το βακτήριο E.coli που εντοπίστηκε σε αγγούρια έχει προκαλέσει το θάνατο δέκα ατόμων, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 300.