Ένοπλη εξέγερση αντιμετωπίζει η Συρία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας που σχολίασε τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις. «Η πορεία των προηγούμενων γεγονότων», αναφέρει σε ανακοινωθέν του, «αποκάλυψε ότι πρόκειται για μια ένοπλη εξέγερση από ένοπλες ομάδες που ανήκουν σε σαλαφιστικές οργανώσεις, ειδικά στις πόλεις Χομς και Μπανιάς».

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ νωρίς σήμερα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην δυτική πόλη Χομς της Συρίας μία ημέρα αφότου τελέστηκαν κηδείες για 14 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας στη Χομς.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά την Δευτέρα για να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας απέκλεισαν την πλατεία και διέταξαν τους διαδηλωτές να διαλυθούν.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μια ημέρα αφού τελέστηκαν οι κηδείες των διαδηλωτών οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας την Κυριακή. Οι κηδείες μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Άσαντ.