Στο άνοιγμα της Συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που πραγματοποιείται στη Ντόχα, ο πρίγκιπας του Κατάρ, σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, ζήτησε να δοθούν στο λιβυκό λαό τα μέσα για να αμυνθεί.
«Η σύνοδός μας έχει αρχικά στόχο να υποστηρίξει τον λιβυκό λαό ώστε να μπορέσει να αποφασίσει για την τύχη του και να επιτρέψει στο λιβυκό λαό να υπερασπιστεί τον εαυτό του για να αποφασίσει για το μέλλον του», δήλωσε ο αλ Θάνι.
Εν τω μεταξύ η Βρετανία ζήτησε σήμερα τη δημιουργία ενός προσωρινού οικονομικού μηχανισμού με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο δημόσιος τομέας στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν οι εξεγερμένοι.
«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη που επιθυμούν να υποστηρίξουν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο να αντεπεξέλθει στα κόστη του δημόσιου τομέα θα μπορούν να το κάνουν με διαφανή τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Οπότε ελπίζω να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να δημιουργήσουμε ένα προσωρινό οικονομικό μηχανισμό στη Λιβύη προς όφελος των περιοχών οι οποίες ελέγχονται από το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο» πρόσθεσε.
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, κάλεσε από τη Ντόχα τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 3,6 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Είναι σημαντικό να μιλάμε με μία φωνή» δήλωσε ο Μπαν στο άνοιγμα της Συνόδου, την ώρα που οι διαφωνίες των χωρών της Δύσης σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί ήταν εμφανείς.
Αυτή η πρώτη Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη γίνεται υπό την συμπροεδρία της Βρετανίας και του Κατάρ και παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.