Ο Μοσέ Κατσάβ, πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, καταδικάστηκε σήμερα σε επταετή κάθειρξη για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση από δικαστήριο του Τελ Αβίβ, σε μια πρωτόγνωρη υπόθεση στα χρονικά του κράτους του Ισραήλ. Ο Κατσάβ καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 100.000 σεκέλ (20.000 ευρώ). Η ποινή αποφασίστηκε με δύο ψήφους υπέρ του τριμελούς δικαστηρίου, του οποίου προήδρευε ο δικαστής Τζορτζ Κάρα.

«Οι δικαστές πλανώνται, είναι ένα ψέμα» φώναξε ο Κατσάβ μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του και κλαίγοντας αγκάλιασε τους γιούς του. Είχε φθάσει νωρίτερα το πρωί στο δικαστήριο για την ανακοίνωση της ποινής συνοδευόμενος από τους δύο δικηγόρους του Αβίγκντορ Φέλντμαν και Ζιόν Αμίρ και υψώνοντας το χέρι είχε χαιρετήσει τους δημοσιογράφους.

Ο πρώην πρόεδρος είχε κριθεί ένοχος στις 30 Δεκεμβρίου από το δικαστήριο του Τελ Αβίβ για δύο βιασμούς με θύμα μια υφιστάμενή του την περίοδο που ήταν υπουργός Τουρισμού τη δεκαετία του 1990.

Είχε επίσης κριθεί ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος ακόμη δύο γυναικών που εργάζονταν στο γραφείο του στο υπουργείο Τουρισμού και κατόπιν στην προεδρία μετά την εκλογή του το 2000, καθώς και για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

«Όταν μια γυναίκα λέει όχι, εννοεί όχι», υπογράμμισε το δικαστήριο στην ετυμηγορία του.