Σε πολύ δύσκολη θέση μπορεί να βρεθεί η μόλις πέντε μηνών ζωής συμμαχική κυβέρνηση μειοψηφίας της Ολλανδίας, αν σημειώσει άσχημη απόδοση στις περιφερειακές εκλογές.

Στη χώρα οι εκλογές αυτές είναι αυτές που καθορίζουν τον αριθμό των εδρών που εξασφαλίζει κάθε κόμμα στη Γερουσία, ή στην Άνω Βουλή. Εκεί ο σημερινός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, έχει σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, που στηρίζεται σε μία δεξιάς απόκλισης συμμαχία, η οποία εξαρτάται από το ακραίο, αντί-Ισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας.

Οι περιφερειακές εκλογές θα δείξουν, επίσης, αν ο κυβερνητικός εταίρος του Ρούτε, ο λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς, του ακραίου αντί-Ισλαμικού κόμματος, θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία των διεθνών εξελίξεων ώστε να καθιερωθεί σαν πόλος ισχύος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του.

Τυχόν εκλογική ενίσχυση του Βίλντερς θα του προσφέρει ακόμα περισσότερα εργαλεία να αναδείξει τις πολιτικές του, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την πειθαρχία της Ολλανδίας στις πολιτικές της ΕΕ και να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Είναι χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης του κόμματος του Βίλντερς από τις πολιτικές της ΕΕ, το ότι διαφωνεί πλήρως με την οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών με βαρύ δημοσιονομικό χρέος, αλλά και στη παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στα κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν προβλήματα πολιτικής αστάθειας.