Σε κατάσταση χάους βρίσκεται πλέον η Λιβύη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφτάνουν, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες, λόγω του ότι δεν υπάρχουν ξένοι δημοσιογράφοι.

Το Reuters μιλά για 160 νεκρούς μόνο σήμερα από τις διαδηλώσεις στις Τρίπολη, ενώ το γύρο του κόσμου κάνουν φήμες ότι ο Καντάφι έχει ήδη φύγει για Βενεζουέλα, οι οποίες διαψεύδονται από τη Λιβύη, αλλά και από τον ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Εν τω μεταξύ, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μίας επιτροπής έρευνας για τα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, της οποίας θα προΐσταται ένας Λίβυος δικαστής, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν «μέλη λιβυκών και ξένων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», θα ερευνήσει «τις συνθήκες και τα γεγονότα που προκάλεσαν πολλά θύματα», πρόσθεσε.

Εξάλλου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι επιχείρηση που διεξήχθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης εναντίον «των δολιοφθορέων και (όσων σπέρνουν) τον τρόμο» προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο μέρος της χώρας.

Η τηλεόραση ανέφερε ότι υπήρξαν «πολλά θύματα στις επιχειρήσεις κατά των κρησφύγετων των δολιοφθορέων».

Λίγο νωρίτερα είχε μεταδώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν μία επιχείρηση εναντίον «των κρησφύγετων των δολιοφθορέων και (όσων σπέρνουν) τον τρόμο ωθημένοι από το μίσος τους για τη Λιβύη», ενώ κάλεσε τους Λίβυους να συνεργαστούν με τις αρχές για να «αποκατασταθεί η ασφάλεια».

Η κρατική τηλεόραση κάλεσε τους πολίτες να «είναι προσεκτικοί απέναντι στις συμμορίες που κάνουν δολιοφθορές και να συνεργαστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία σε όλη τη Λιβύη».

Στη συνέχεια μετέδωσε «απευθείας» εικόνες από διαδηλώσεις υπέρ του Καντάφι που πραγματοποιούνταν στην Πράσινη Πλατεία, στο κέντρο της Τρίπολης.