Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «αρχή» και «συμφωνία-πλαίσιο» τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας του και τόνισε ότι η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι μία αρχή, δεν είναι παρά μία συμφωνία-πλαίσιο» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο, η οποία μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι μία μεγάλη επιτυχία ή απλώς να εξαφανιστεί» εξήγησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο Τραμπ», τον οποίο ελπίζει να συναντήσει την Παρασκευή.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να ρωτήσει ευθέως τον Τραμπ, αν πρόκειται να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα έπρεπε να επιστρέψει τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει «να επιστρέψουμε ούτε 10 σεντς».

Όταν ρωτήθηκε από το BBC αν θα αποχωρούσε από τη συμφωνία σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν πρόσφερε τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιθυμεί, ο Ζελένσκι απάντησε: «Θέλω να βρούμε έναν δρόμο προς το ΝΑΤΟ ή κάτι αντίστοιχο». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αν δεν έχουμε εγγυήσεις ασφαλείας, δεν θα έχουμε κατάπαυση του πυρός, τίποτα δεν θα λειτουργήσει, τίποτα».

Στο μεταξύ, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ανέφερε ότι η ουκρανική συνεισφορά στο επενδυτικό ταμείο θα είναι το 50% των μελλοντικών εσόδων από την «εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων» της χώρας.

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν, επίσης, αντίστοιχες εισφορές» δήλωσε ο Σμίγκαλ, διευκρινίζοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν στην ανάπτυξη, στην ανασυγκρότηση και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμη προβεί σε δημόσιο σχολιασμό σχετικά με το ζήτημα.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για το αν μια πρόσκληση στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε νόημα, δεδομένων των δηλώσεων του Ζελένσκι ότι η συμφωνία για τα ορυκτά δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Αν ο ουκρανός ηγέτης λέει ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, δεν καταλαβαίνω γιατί μια πρόσκληση θα είχε νόημα», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Υπάρχει προσδοκία ότι ο ερχομός του θα γίνει για να αναγνωρίσει μια τελική θέση (για τη συμφωνία για τα ορυκτά) και εκείνος δεν έχει μια τελική θέση με βάση τα λεγόμενά του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.