Βασανιστήρια δήλωσε ότι υπέστη ένας άνδρας από τον υπεύθυνο της λιβυκής δικαστικής αστυνομίας Νιζέμ Οζάμα Ελμάσρι Χαμπίς. Ο άνδρας, επίσης, κατήγγειλε για συνέργεια σε παράνομη πράξη την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησής της. Την καταγγελία υπογράφει ο Λαμ Μπακόκ Μπιέλ Ρουέι, ο οποίος τονίζει ότι «είμαι θύμα και μάρτυρας βασανιστηρίων».

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, η ιταλίδα πρωθυπουργός και οι συγκεκριμένοι υπουργοί «δεν επέτρεψαν να κριθεί αυτός ο λίβυος βασανιστής από τη Δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελμάσρι είχε συλληφθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Τορίνο, βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Ύστερα από δυο ημέρες, όμως, είχε αποφυλακιστεί και απελαθεί. Οι ιταλικές αρχές διέταξαν τη μεταφορά του στην Τρίπολη, με κρατικό αεροσκάφος τύπου Φάλκον.

Για την όλη αυτή υπόθεση, έπειτα από καταγγελία ιταλού δικηγόρου, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα, πάντα εις βάρος της Μελόνι, των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπως και του υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης. Αρμόδιο, βάσει νόμου, είναι ειδικό «δικαστήριο υπουργών», το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει αν η ιταλίδα πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής της θα πρέπει, τελικά, να παραπεμφθούν σε δίκη.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο Ελμάσρι απελάθηκε λόγω του ότι κρίθηκε κοινωνικά επικίνδυνος και επειδή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο δεν πληροφορήθηκε εγκαίρως από την Εισαγγελία του Τορίνο για τη σύλληψή του.

Μεγάλο μέρος του Τύπου, όμως, όπως και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η απέλαση του Ελμάσρι σχετίζεται με πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Λιβύη και με στόχο να αποφευχθούν μαζικά κύματα μεταναστών, από την ευρύτερη περιοχή της λιβυκής πρωτεύουσας, με προορισμό την Κάτω Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ