Ο Έλον Μασκ, επικεφαλής του Χ, φαίνεται να ενοχλείται από την αρνητική κριτική που δέχεται σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο επιτέθηκε στη Wikipedia, με αφορμή την αναφορά που προστέθηκε στη σελίδα του σχετικά με μια αμφιλεγόμενη χειρονομία που έκανε κατά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ναζιστικός χαιρετισμός.

Ο ιδρυτής της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, απάντησε δυναμικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις.

Από τότε που απέκτησε την ιδιοκτησία του Χ, ο Μασκ έχει κατηγορηθεί για την προώθηση παραπληροφόρησης μέσω της πλατφόρμας, ενώ οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ευνοεί απόψεις της ακροδεξιάς και τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις.

Ο Τζίμι Γουέιλς, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει σθεναρά την ουδετερότητα και την τεκμηρίωση των γεγονότων. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Intelligencer, τόνισε ότι στόχος της Wikipedia είναι η παραγωγή περιεχομένου που αναγνωρίζει και σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, αποφεύγοντας τον διχασμό και τις πολιτισμικές συγκρούσεις.

Η πρόσφατη αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε από τη χειρονομία του Μασκ στην ορκωμοσία του Τραμπ, όταν ύψωσε το δεξί του χέρι με τρόπο που θύμιζε ναζιστικό χαιρετισμό. Από την Τετάρτη, η αμφιλεγόμενη κίνηση συμπεριλήφθηκε στη βιογραφία του στη Wikipedia, καθώς και στη σελίδα που αφορά τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Στη βιογραφία του διευκρινίζεται ότι η χειρονομία «θεωρήθηκε από πολλούς ως ναζιστικός χαιρετισμός», ενώ αναφέρεται ότι ο ίδιος ο Μασκ το αρνείται. Παρά την άρνησή του, ο δισεκατομμυριούχος κατηγόρησε τη Wikipedia ότι αναπαράγει «την προπαγάνδα» των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, καλώντας τους υποστηρικτές του να σταματήσουν να προσφέρουν δωρεές στην πλατφόρμα.

Ο Τζίμι Γουέιλς απάντησε μέσω του Χ, δηλώνοντας: «γεγονότα, όχι προπαγάνδα». Πρόσθεσε, επίσης, πως «ο Έλον δεν είναι ευχαριστημένος που η Wikipedia δεν πωλείται», υπενθυμίζοντας τη μεγαλεπήβολη εξαγορά του Χ από τον Μασκ για 44 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η Wikipedia, η οποία λειτουργεί υπό τη διαχείριση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wikimedia Foundation, θεωρείται ένα από τα τελευταία προπύργια του αρχικού ιδεαλισμού του διαδικτύου. Στηρίζει τη φιλοσοφία της στη συνεργασία και τη φωνή των χρηστών παγκοσμίως.

«Η εμπιστοσύνη στη δημοσιογραφία και την πολιτική μειώνεται δραματικά, κάτι που συχνά οδηγεί σε οργή και αίσθημα αποπροσανατολισμού», σχολίασε ο Γουέιλς στη συνέντευξή του. Ωστόσο, τόνισε ότι η κοινότητα της Wikipedia παραμένει πιστή στις αξίες της, συνεχίζοντας τη δουλειά της με στόχο την ουδετερότητα και τη σαφήνεια.