Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του έχει υποσχεθεί ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η νέα αμερικανική διοίκηση σχεδιάζει να έχει πετύχει στην περιοχή την ειρήνη μέχρι τον Απρίλιο, όμως προς το παρόν το εν λόγω σχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο.

Αν και το ορόσημο των 100 ημερών που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεργάτες του για τον τερματισμό ενός πολέμου που διαρκεί ήδη 3 χρόνια είναι σίγουρα μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση από τα όσα έλεγε ο Τραμπ τον Μάη του 2023 όταν υποσχέθηκε πως θα τελειώσει τον πόλεμο σε 24 ώρες από την στιγμή που θα ξαναγίνει πρόεδρος.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 7 Ιανουαρίου στο Μαρ – α – Λαγκο της Φλόριντα, ερωτηθείς σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας είχε πάρει πίσω τα περί «24 ωρών» μιλώντας για μια «δύσκολη διαπραγμάτευση».

Ενώ ερωτηθείς για το «αν θέλει να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο» ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «θέλω ο πόλεμος να σταματήσει. Θέλω να σώσω ζωές». Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ η Μόσχα όχι μόνο είχε πιάσει το νήμα αλλά προέκρινε και μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις.

«Πριν τον πόλεμο μπορούσε και ένας μέτριος διαπραγματευτής»

Από την πλευρά του το Κίεβο ζητά τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τα εδάφη που έχουν καταλάβει και η χώρα να μπει άμεσα στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία από την άλλη δεν συζητά καμία αποχώρηση από τα κατειλημμένα εδάφη και φυσικά αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι επιτελείς του δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα στηρίξουν, όμως έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα συμφέροντα της ίδιας της Ουκρανίας θα μπορούσαν να παραμεριστούν για να εξυπηρετηθεί το «γενικό συμφέρον».

Στο Μαρ- Α – Λάγκο, ο Τραμπ είχε πει χαρακτηριστικά πως: «Η Ρωσία έχει κάποιον στην είσοδο του σπιτιού της και μπορώ να καταλάβω πως αισθάνεται γι’ αυτό». Πριν ο πόλεμος ξεκινήσει «μια συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να γίνει και από έναν μέτριο διαπραγματευτή» είχε αναφέρει τότε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπονοώντας πως θα είχε συμφωνήσει στην μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία Κιθ Κέλογκ, έλεγε πως ο πρόεδρος «δεν προσπαθεί να δώσει κάτι στον Πούτιν ή στη Ρωσία. Προσπαθεί στην πραγματικότητα να σώσει την Ουκρανία και την εθνική της ανεξαρτησία».

Πού θα κριθεί ο πόλεμος

Καθώς ο πόλεμος παραμένει μάλλον στατικός στο έδαφος, ειδικοί υποστηρίζουν πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου και η βιώσιμη πολεμική οικονομία είναι αυτά που θα κρίνουν τελικώς τον νικητή.
Στην Ουκρανία επικρατεί αισιοδοξία για τις ικανότητες της χώρας να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις όσο η Ρωσία θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την τροφοδοσία του στρατού της, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε απώλεια της πολιτικής στήριξης του πολέμου στη Ρωσία ή θα τερματίσει τις πιθανότητες του Πούτιν να ανατάξει τη ρωσική οικονομία.

Φέτος η Ουκρανία σχεδιάζει να παράγει όπλα σε ποσότητες ρεκόρ, ξεπερνώντας τα όρια που έχουν τεθεί για τη χρήση δυτικών πυραύλων, και δημιουργώντας μια αμυντική βιομηχανία αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πολεμικές δαπάνες της Ρωσίας από την άλλη έχουν οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

«Η Μόσχα πλέον βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: Όσο πιο αργά υπογράψει μια εκεχειρία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για πιστωτικά γεγονότα – όπως χρεοκοπίες επιχειρήσεων και τραπεζών – που θα μπορούσαν να προκύψουν και να υποσκάψουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας» αναφέρει ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Γκραιγκ Κένεντι.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο θα ζητήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν ο Ρώσος ομόλογός του δεν δεχθεί, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει ένα διάταγμα που θα απελευθερώνει την… πυγμή που προσφέρει η αμερικανική ενέργεια, όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ομάδας μετάβασης Ρόμπερτ Γουίλκι, σε συνέντευξή του στον βρετανικό Τύπο.

«Η ροή του αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ξεκινήσει και η αμερικανική παρουσία στις αγορές καυσίμων θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τη ρωσική οικονομία. Αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πολεμική οικονομία του Πούτιν» ανέφερε ο Γουίλκι στο BBC.

Παράλληλα ο Γουίλκι έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ασκήσει κριτική και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον οποίο θα υποστηρίξει πως διευρύνει την επιστράτευση όσο θα έπρεπε ώστε να στείλει άνδρες στο μέτωπο του πολέμου.