Ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει μακρά εμπειρία στο real estate, έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρόθεσή του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία είναι δεδομένη. Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία, έχει κάνει σαφές ότι το νησί δεν είναι προς πώληση, αν υπήρχαν διαπραγματεύσεις αγοράς του, ποιο θα ήταν το κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Οι New York Times, με τη βοήθεια του Ντέιβιντ Μπάρκερ, ειδικού στο real estate και πρώην οικονομολόγου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προσπαθούν να υπολογίσουν το κόστος. Το 2009, ο Μπάρκερ είχε προκαλέσει θόρυβο όταν εκτίμησε ότι η αγορά της Αλάσκα από τις ΗΠΑ το 1867 ήταν μια κακή οικονομικά συμφωνία. Τα μαθηματικά του πάντως για τη Γροιλανδία λένε πως το νησί δανέζικης ιδιοκτησίας θα μπορούσε να αποτιμηθεί από 12,5 έως και 77 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Αλάσκα μπορεί να μην είναι η καλύτερη σύγκριση. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως θέλει την προσάρτηση της Γροιλανδίας για λόγους εθνικής ασφάλειας, κάτι που δεν είχε παίξει ρόλο στην αγορά της 49ης πολιτείας των ΗΠΑ. Με αξίες 2025, οι ΗΠΑ είχαν αγοράσει την Αλάσκα για 150 εκατομμύρια δολάρια.
Αντίθετα μια πιο καλή σύγκριση μπορεί να γίνει με τις Παρθένες Νήσους. Οι ΗΠΑ τις αγόρασαν την εποχή που ήταν γνωστές ως δανέζικες Δυτικές Ινδίες, ανήκαν στη Δανία, η οποία τις πούλησε έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων που με σημερινές αξίες θα ήταν κάπου στα 657 εκατομμύρια και πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Γροιλανδία είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη από τις Παρθένες Νήσους, όμως και στις δύο περιπτώσεις η αμυντική αξία καθορίζεται όχι τόσο από το μέγεθος όσο από τη θέση των νησιών.
Ένας τρόπος για να υπολογιστεί η αξία είναι ο εξής: Ο Μπάρκερ προτείνει να χρησιμοποιηθεί η τιμή αγοράς των Παρθένων Νήσων και της Αλάσκα σαν σημείο εκκίνησης αλλά να αντιστοιχηθούν με τη σημαντική αλλαγή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των ΗΠΑ και της Δανίας ώστε να υπολογιστεί τόσο ο πληθωρισμός όσο και η οικονομική ανάπτυξη. «Μια μεγαλύτερη οικονομία μπορεί να αντέξει ένα μεγαλύτερο τίμημα, και μια μεγαλύτερη οικονομία θα απαιτήσει κι εκείνη μεγαλύτερη τιμή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τη χαμηλή αποτίμηση, προσάρμοσε την τιμή αγοράς των Παρθένων Νήσων με βάση την 500πλάσια αύξηση του ΑΕΠ της Δανίας από το 1917. Αυτό συνεπάγεται μια τιμή της Γροιλανδίας, ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Προσαρμόζοντας το κόστος της αγοράς της Αλάσκας κατά 7,2 εκατομμύρια δολάρια για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, προέκυψε η υψηλή τιμή των 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Καμία από τις δύο συγκρίσεις δεν είναι τέλεια. Η αγορά των Παρθένων Νήσων είναι πιο πρόσφατη, ενώ η Αλάσκα έχει αντίστοιχο κλίμα και μέγεθος. «Η αίσθηση πολλών εκείνη την εποχή ήταν πως η Αλάσκα υπερκοστολογήθηκε, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για την αγορά των Δανέζικων Δυτικών Ινδιών».