Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε την Κυριακή 15/12 πως αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση τεχνικής επιτροπής ειδικών για τη Λιβύη, στο πλαίσιο νέας προσπάθειας για να επιλυθούν ζητήματα που συνεχίζουν να προκαλούν διενέξεις και να μπει η χώρα στον δρόμο για να διεξαχθούν επιτέλους οι -αναμενόμενες για πάνω από μια δεκαετία- εκλογές, διά στόματος της υπηρεσιακής επικεφαλής της αποστολής του στη χώρα της Βόρειας Αφρικής (UNSMIL στα αγγλικά, MANUL στα γαλλικά).

Η πολιτική διαδικασία με σκοπό να τερματιστεί το χάος στη Λιβύη που διαρκεί από την εξέγερση του 2011 παραμένει σε αδιέξοδο αφότου οι εκλογές που προγραμματιζόταν να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2021 ακυρώθηκαν, εξαιτίας διαφωνιών για το κατά πόσο είχαν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι μείζονες παίκτες.

Η νέα επιτροπή ειδικών για τη Λιβύη θα εξετάσει πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, ιδίως για την εκλογική νομοθεσία, ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, η Στέφανι Κούρι.

Θα μελετήσει επίσης επιλογές για το πώς η χώρα μπορεί να οργανώσει «εκλογές το συντομότερο» με «εγγυήσεις» και «χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε η αμερικανίδα διπλωμάτισσα.

Η Λιβύη παραμένει σε χάος, με δυο κυβερνήσεις στη δύση και στην ανατολή. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με πρωθυπουργό τον Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα και έδρα την Τρίπολη, ανέλαβε μέσω διαδικασίας υποστηριχθείσας από τα Ηνωμένα Έθνη το 2021, αλλά το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν την αναγνωρίζει εδώ και χρόνια. Ο κ. Ντμπάιμπα αρνείται να παραδώσει την εξουσία σε νέα κυβέρνηση αν δεν διεξαχθούν εκλογές.

Η χαοτική κατάσταση στη χώρα, με μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στη μια και στην άλλη εξουσία, παρατείνεται, μετά την εξέγερση του 2011 με υποστήριξη του NATO που ανέτρεψε τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Αν και οι πολιτικοστρατιωτικοί πρωταγωνιστές διαβεβαιώνουν πως θέλουν να διεξαχθούν εκλογές, πολλοί εντός και εκτός της χώρας δεν κρύβουν τις αμφιβολίες τους για την ειλικρίνειά τους και το κατά πόσο θα αποδέχονταν να εγκαταλείψουν την εξουσία τους αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελαν.

Η κα Κούρι υποσχέθηκε πως η αποστολή θα συνεχίσει «να εργάζεται» ώστε να προωθήσει «την ενοποίηση των στρατιωτικών θεσμών και των δυνάμεων ασφαλείας» και για να υπάρξει «εθνική συμφιλίωση».

Πηγή: ΑΠΕ