«Είναι μια εντυπωσιακή αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, αλλά η ανακοίνωση του Μπάιντεν θα προκαλέσει οργή και νέες απειλές από τη Μόσχα». Αυτός είναι ο τίτλος ανάλυσης του Sky News, σύμφωνα με την οποία η καθυστερημένη απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας θα φέρει πανηγυρισμούς στο Κίεβο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

«Όμως η εκπληκτική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ -λίγες εβδομάδες πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ- θα προκαλέσει επίσης οργή και νέες απειλές από τη Μόσχα, σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία του πολέμου της.

Ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι θα έπαιζε με τη φωτιά αν επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους που προμηθεύονται από τη Δύση προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και μια παγκόσμια σύγκρουση.

Βρετανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν επανειλημμένως συμβουλέψει τις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους να μην τρομοκρατηθούν» από την απειλή της Ρωσίας, σημειώνει το Sky News.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε μέχρι τώρα δισταγμός, κυρίως από την πλευρά της Ουάσιγκτον, στο να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, για πλήγματα εκτός των συνόρων της Ουκρανίας.

Ο ρόλος της Βόρειας Κορέας

Φαίνεται ότι η κίνηση της Βόρειας Κορέας να στείλει χιλιάδες στρατιώτες της για να πολεμήσουν με τη Ρωσία έχει αλλάξει τους υπολογισμούς των ΗΠΑ.

Οι New York Times, οι οποίοι ήταν μεταξύ των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που μετέδωσαν την είδηση της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ανέφεραν ότι η πρώτη φορά που τα αμερικανικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας θα είναι πιθανότατα εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων που μάχονται κατά της ουκρανικής εισβολής στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Αν και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία, η δυνατότητα χρήσης αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας δεν θα αλλάξει δραματικά την πορεία του πολέμου. Θα δώσει ωστόσο τη δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήξει κρίσιμους στρατιωτικούς στόχους, τους οποίους η Μόσχα έχει τοποθετήσει επίτηδες μακριά από την πρώτη γραμμή, όπως αποθήκες πυραύλων και drones που χρησιμοποιούνται κατά του Κιέβου.

Εξίσου σημαντικό είναι και το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η απόφαση των ΗΠΑ στο Κρεμλίνο σχετικά με την προθυμία της Ουάσιγκτον να αψηφήσει τις ρωσικές προειδοποιήσεις για ολέθριες συνέπειες σε περίπτωση που ο Μπάιντεν τολμήσει να χορηγήσει στην Ουκρανία την άδεια που τόσο καιρό ζητούσε.

Η δραματική κίνηση των ΗΠΑ έρχεται μετά από μήνες πιέσεων από τον ηγέτη της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μένει τώρα να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν, όταν ένας αμερικανικός πύραυλος θα προκαλέσει τον θάνατο ρώσων στρατιωτών σε ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα δεν επιθυμεί απευθείας σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ – δυνάμεις με πυρηνικό οπλοστάσιο και συνδυαστικά μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την εκστρατεία σαμποτάζ και άλλων μορφών υβριδικού πολέμου που διεξάγει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάτι ακόμη που θα έχει ενδιαφέρον είναι το πώς ο Τραμπ θα απαντήσει στην κίνηση του Μπάιντεν και αν θα συνεχίσει να δίνει στην Ουκρανία αυτή την άδεια όταν αναλάβει την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει πει πώς. Ωστόσο, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στη συνέχιση της δωρεάς τεράστιων ποσοτήτων αμερικανικών όπλων στον ουκρανικό στρατό.

«Είναι ίσως ένας λόγος για να κάνει η Ουκρανία χρήση των νέων ελευθεριών της αναφορικά με τους αμερικανικούς πυραύλους το συντομότερο δυνατό», καταλήγει το Sky News.