Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε τη χρήση των πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, που παρέχονται από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Όπως γράφουν οι New York Times τα όπλα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν αρχικά κατά των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Η απόφαση του Μπάιντεν συνιστά μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του και η απόφαση αυτή έρχεται δύο μήνες πριν αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει περαιτέρω την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η άδεια για τη χρήση των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων, γνωστών ως Army Tactical Missile Systems (ATACMS), δόθηκε ως απάντηση στην ξαφνική απόφαση της Ρωσίας να φέρει βορειοκορεατικά στρατεύματα στη μάχη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Ο Μπάιντεν άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ στο έδαφος της Ρωσίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία τον Μάιο προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.
Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το σύστημα πυροβολικού HIMARS, το οποίο έχει εμβέλεια περίπου 80 χιλιομέτρων.
Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους ATACMS, οι οποίοι έχουν εμβέλεια περίπου 190 μιλίων (306 χιλιόμετρα), για την υπεράσπιση του Χάρκοβου.
Αν και οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν αναμένουν η αλλαγή να αλλάξει θεμελιωδώς την πορεία του πολέμου, ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής είναι να στείλει ένα μήνυμα προς τους Βορειοκορεάτες ότι οι δυνάμεις τους είναι ευάλωτες και ότι δεν πρέπει να στείλουν άλλες δυνάμεις.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ενώ οι Ουκρανοί πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους πρώτα κατά των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων που απειλούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να τους επιτρέψει να τους χρησιμοποιήσουν και αλλού.
Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η χρήση των πυραύλων από την Ουκρανία πέρα από τα σύνορα θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με στρατιωτική δράση κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θεωρούν πως οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί.
Ο ρωσικός στρατός αναμένεται να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση με 50.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων βορειοκορεατικών στρατευμάτων, σε καλά εδραιωμένες ουκρανικές θέσεις στην Κουρσκ, με στόχο να ανακαταλάβει όλη την περιοχή που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο.
Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους ATACMS για να πλήξουν τις συγκεντρώσεις ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, βασικά στρατιωτικά εξαρτήματα, κόμβους εφοδιασμού, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές εφοδιασμού βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αντιτίθενται στην παροχή τους στην Ουκρανία, διότι υποστηρίζουν ότι ο αμερικανικός στρατός έχει περιορισμένα αποθέματα. Άνθρωποι του Λευκού Οίκου φοβούνται ότι ο Πούτιν θα επεκτείνει τον πόλεμο αν παραχωρηθούν οι πύραυλοι στους Ουκρανούς.
Υποστηρικτές μιας πιο επιθετικής στάσης προς τη Μόσχα λένε ότι ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του έχουν τρομοκρατηθεί υπερβολικά από την εχθρική ρητορική του Πούτιν.
Η έγκριση για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εξίσωση.
Τον Αύγουστο, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν τη δική τους επίθεση πέρα από τα σύνορα στην περιοχή Κουρσκ, όπου κατέλαβαν μια περιοχή ρωσικού εδάφους.
Από τότε, οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος έχει καταπονηθεί από τις ταυτόχρονες ρωσικές επιθέσεις στην ανατολή, το Χάρκοβο και τώρα το Κουρσκ.
Η άφιξη περισσότερων από 10.000 βορειοκορεατικών στρατιωτών και η απάντηση του Μπάιντεν έρχονται, καθώς ο Τραμπ προετοιμάζεται να επανέλθει στην εξουσία με στόχο την ταχεία λήξη του πολέμου.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πει λίγα για το πώς θα επιλύσει τη σύγκρουση. Ωστόσο, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος JD Βανς έχει διατυπώσει ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στους Ρώσους να διατηρήσουν την ουκρανική περιοχή που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις τους.
Οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι θα μπορούν να ανταλλάξουν οποιοδήποτε ρωσικό έδαφος κατέχουν στο Κουρσκ με ουκρανικό έδαφος που κατέχει η Ρωσία σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Αν η ρωσική επίθεση στις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ πετύχει, το Κίεβο μπορεί να βρεθεί με λίγα ή καθόλου ρωσικά εδάφη για να προσφέρει στη Μόσχα σε μια ανταλλαγή.
Ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ζητήσει εδώ και καιρό άδεια από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μακρού βεληνεκούς για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος.
Ο βρετανικός και ο γαλλικός στρατός έχουν δώσει στους Ουκρανούς περιορισμένο αριθμό πυραύλων Storm Shadow και SCALP, οι οποίοι έχουν εμβέλεια περίπου 250 χιλιομέτρων, λιγότερη από το αμερικανικό σύστημα.
Ενώ οι Βρετανοί και γάλλοι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το αίτημα του Ζελένσκι, δίσταζαν να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους τους στο ρωσικό έδαφος εκτός και αν ο Μπάιντεν συμφωνούσε να τους επιτρέψει να κάνουν το ίδιο με τους ATACMS.
Ο Μπάιντεν ήταν πιο επιφυλακτικός από τους Βρετανούς και γάλλους ομολόγους του, και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του ήταν διχασμένοι για το πώς να προχωρήσουν.
Ορισμένοι από αυτούς επωφελήθηκαν από μια πρόσφατη εκτίμηση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αντιδράσει στη χρήση των μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στο ρωσικό έδαφος, κατευθύνοντας τον ρωσικό στρατό ή τις υπηρεσίες κατασκοπείας του να αντεπιτεθούν, ενδεχομένως με θανάσιμη δύναμη, κατά των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους.
Η ίδια εκτίμηση προειδοποίησε για διάφορες πιθανές ρωσικές αντιδράσεις, οι οποίες περιλάμβαναν την ενίσχυση των πράξεων εμπρησμού και σαμποτάζ σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς και πιθανές θανατηφόρες επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν πείστηκε να κάνει την αλλαγή, εν μέρει λόγω της απόφασης της Ρωσίας να βάλει βορειοκορεάτες στρατιώτες στις ουκρανικές γραμμές. Πείστηκε επίσης, είπαν, από την ανησυχία ότι η ρωσική επίθεση θα μπορούσε να υπερφαλαγγίσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, εάν δεν επιτρεπόταν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους με μεγάλου βεληνεκούς όπλα.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως η απόφαση θα αλλάξει την πορεία του πολέμου, αλλά δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι τα πιθανά οφέλη, υπερτερούσαν των κινδύνων κλιμάκωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετώπισε ένα παρόμοιο δίλημμα πριν από ένα χρόνο, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έμαθαν ότι οι Βορειοκορεάτες θα προμηθεύσουν τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Σε αυτή την περίπτωση, Μπάιντεν συμφώνησε να προμηθεύσει αρκετές εκατοντάδες ATACMS στους Ουκρανούς για χρήση στην κυρίαρχη ουκρανική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης από τους Ρώσους χερσονήσου της Κριμαίας. Αυτοί οι πύραυλοι συμπλήρωσαν τα πιο περιορισμένα αποθέματα πυραύλων Storm Shadow και SCALP που έλαβαν οι Ουκρανοί από τη Βρετανία και τη Γαλλία.
Οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει από τότε πολλούς από αυτούς τους πυραύλους σε μια συντονισμένη εκστρατεία επιθέσεων σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα.
Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σαφές πόσους από τους πυραύλους αυτούς διαθέτουν ακόμη οι Ουκρανοί για χρήση στην περιοχή Κουρσκ.