Ο Ίλιρ Μέτα, πρόεδρος της Αλβανίας από το 2017 έως το 2022 και νυν ηγέτης του κόμματος Ελευθερίας της αντιπολίτευσης, συνελήφθη τη Δευτέρα με εντολή εισαγγελέων της Ειδικής Μονάδας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (SPAK).

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει τον Μέτα να αντιστέκεται την ώρα που αστυνομικοί τον έβγαζαν από το όχημά του. Ο Τέντι Μπλούσι, σύμβουλος του Μέτα, σύμφωνα με το Balkan Insight, χαρακτήρισε τη σύλληψη «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Σάλι Μπερίσα, καταδίκασε τη σύλληψη, λέγοντας: «Όλα όσα [γίνονται] εναντίον του είναι πολιτικά».

Αφού συναντήθηκε με τον Μέτα στο αστυνομικό τμήμα, ο δικηγόρος του, Genc Gjokutaj, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος ερευνάται για φερόμενη διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και απόκρυψη προσωπικών εισοδημάτων και περιουσίας.

Ο Μέτα δεν είναι το μόνο πρόσωπο της αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 30 Σεπτεμβρίου, υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, έβαλαν φωτιά σε ξύλινες καρέκλες έξω από το κτίριο της Βουλής, διαμαρτυρόμενοι ότι ένας από τους πολιτικούς τους, ο Έρβιν Σαλιαντζί, φυλακίστηκε για ένα χρόνο με κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολιτικά υποκινούμενες.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα κατηγορήθηκε για διαφθορά για ενέργειες που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός. Ο Μπερίσα αρνείται επίσης οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τον σημερινό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι ενορχηστρώνει διώξεις μελών του κόμματος. Ο Ράμα αρνείται αυτές τις κατηγορίες.