Η κορυφαία αμερικανίδα αξιωματούχος που ασχολείται με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δήλωσε σε οργανώσεις τον Αύγουστο ότι οι ΗΠΑ δεν θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να διακόψουν την αποστολή όπλων στο Ισραήλ επειδή εμποδίζει την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στον θύλακα – «μια σπάνια παραδοχή από κάποιον στην κυβέρνηση», όπως σχολιάζει σε ρεπορτάζ του το Politico.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στη συνάντηση της 29ης Αυγούστου στην Ουάσινγκτον, η Λιζ Γκραντ είπε στους ηγέτες περισσότερων από 12 ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξετάσουν άλλες τακτικές για να πείσουν το Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα – όπως η άσκηση πίεσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ και δεν θα καθυστερήσει ή θα σταματήσει τις αποστολές όπλων.

Αυτή η περιγραφή βασίζεται σε συζητήσεις με τρία άτομα που συμμετείχαν στη συνάντηση και δύο άλλα που είχαν ενημερωθεί σχετικά, καθώς και σε λεπτομερείς σημειώσεις από τη συνάντηση που εξέτασε το Politico.

Ένας αξιωματούχος ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε ότι η Γκραντ σημείωσε ότι το Ισραήλ ανήκει στον «στενό κύκλο πολύ λίγων συμμάχων», στον οποίο οι ΗΠΑ δεν θα αντιταχθούν.

«Ήταν σαν να έλεγε ότι με ορισμένους συμμάχους, δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του κακού» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Παρόλο που οι δηλώσεις της Γκραντ έγιναν περισσότερο από έναν μήνα πριν, η ξεκάθαρη εκτίμησή της για τις πιθανότητες των ΗΠΑ να λάβουν δράση όσον αφορά την αποστολή όπλων στο Ισραήλ εγείρει αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των πρόσφατων απειλών της κυβέρνησης Μπάιντεν να πράξει ακριβώς αυτό.

Τζο Μπάιντεν - Μπενιαμίν Νετανιάχου

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, έστειλαν επιστολή στο Ισραήλ, στην οποία απειλούσαν ότι θα παρακρατήσουν τα όπλα προς το Ισραήλ, εάν αυτό δεν βελτιώσει δραστικά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Η κυβέρνηση δίνει στο Ισραήλ 30 ημέρες για να αλλάξει την πορεία του.

Όταν οι δημοσιογράφοι πίεσαν τη Δευτέρα την κυβέρνηση σχετικά με το γιατί το τελεσίγραφο προς το Ισραήλ στην επιστολή της Κυριακής περιλάμβανε περίοδο χάριτος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να τους δώσουμε την ευκαιρία να διορθώσουν το πρόβλημα».

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επιστολή και σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν με τους αμερικανούς συμμάχους της. Ωστόσο, η συνάντηση του Αυγούστου άφησε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις αμφιβολίες για το εάν θα υπάρξει πραγματική δράση τώρα.

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν δίωρης συνάντησης, οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων εξέθεσαν τις μεθόδους με τις οποίες το Ισραήλ εμπόδιζε την πρόσβαση στη Γάζα και εξέφρασαν ανησυχίες για την άρνηση των ΗΠΑ να περιορίσουν τις αποστολές όπλων. Επίσης, υποστήριξαν ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει σε κράτη να περιορίζουν ή να αποκλείουν την ανθρωπιστική βοήθεια ή τη μετακίνηση ανθρωπιστικών εργαζομένων σε ζώνες σύγκρουσης.

«Έλεγε ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για το Ισραήλ», δήλωσε ένα άτομο που συμμετείχε στη συνάντηση αναφερόμενη στη Λιζ Γκραντ.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους περιέγραψαν τα λόγια της Γκραντ ως ασυνήθιστα ευθύβολα και ειλικρινή, εκπλήσσοντας πολλούς στην αίθουσα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει επίσημη δήλωση για το εάν το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Μια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών από τον Μάιο ανέφερε ότι είναι «λογικό να εκτιμηθεί» πως το Ισραήλ παραβιάζει τους νόμους στη Γάζα, αλλά σταμάτησε πριν από την τελική απόφαση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συνάντηση του Αυγούστου ή την ερμηνεία της από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, σημειώνει το Politico. Η ισραηλινή πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των ενεργειών της σχετικά με τη βοήθεια στη Γάζα.

Αρκετοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη συνάντηση του Αυγούστου δήλωσαν ότι η Γκραντ δεν εξέφραζε τις δικές της απόψεις, αλλά εξηγούσε την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ.