Μερικά λείψανα του άτυχου ορειβάτη του Έβερεστ, Άντριου «Σάντι» Ίρβιν, πιστεύεται ότι βρέθηκαν – 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του.

Ο Ίρβιν εξαφανίστηκε σε ηλικία 22 ετών μαζί με τον σύντροφό του στην αναρρίχηση, τον διάσημο ορειβάτη Τζορτζ Μάλορι, τον Ιούνιο του 1924, όταν προσπαθούσαν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα κατακτούσαν την κορυφή του υψηλότερου βουνού στον κόσμο.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Ίρβιν και ο 38χρονος Μάλορι, μπορεί να είχαν καταφέρει να πετύχουν τον στόχο τους πριν χαθούν, καθώς εθεάθησαν για τελευταία φορά περίπου 800 πόδια μακριά από την κορυφή και μπορεί να βρίσκονταν στη φάση της κατάβασης όταν έπεσαν.

Όπως αναφέρει η Daily Mail το ζευγάρι κουβαλούσε μια φωτογραφική μηχανή Kodak που, αν βρεθεί, ίσως περιέχει φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι έφτασαν στην κορυφή, σχεδόν 30 χρόνια πριν τον Έντμουντ Χίλαρι και τον Τένζινγκ Νόργκαϊ το 1953.

Αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πόδι του Ίρβιν, καλυμμένο με κάλτσα και παπούτσι, βρέθηκε στον κεντρικό παγετώνα Ρονγκμπούκ του Έβερεστ, κάτω από τη Βόρεια Πλευρά του βουνού και σε χαμηλότερο υψόμετρο από το σημείο όπου βρέθηκαν τα λείψανα του Μάλορι το 1999.

Τα λείψανα του Ίρβιν ταυτοποιήθηκαν από την ετικέτα με το όνομά του που ήταν ραμμένη στην κάλτσα του: «A.C. Irvine». Το μεσαίο του όνομα ήταν Comyn.

Η οικογένεια του Ίρβιν δήλωσε ότι είναι «βαθιά συγκινημένη» από την είδηση της ανακάλυψης.

Μια μικρή ομάδα της National Geographic, αποτελούμενη από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη και ορειβάτη Τζίμι Τσιν, καθώς και τους ορειβάτες και σκηνοθέτες Έριχ Ρόεπκε και Μαρκ Φίσερ, έκανε πρόσφατα την ανακάλυψη, όπως ανακοίνωσε το περιοδικό σήμερα.

Τα λείψανα βρίσκονται τώρα στην κατοχή της ένωσης ορειβασίας Κίνας και Θιβέτ, του οργανισμού που εκδίδει τις άδειες για την αναρρίχηση στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ.

Η οικογένεια του Ίρβιν, που περιλαμβάνει τη μεγάλη του ανιψιά και βιογράφο Τζούλι Σάμερς, προσφέρθηκε να συγκρίνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA με τα λείψανα για να επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στον Ίρβιν.

Η κάμερα Vest Pocket Kodak που είχε ο Μάλορι και την είχε δανειστεί από τον ορειβάτη Χάουαρντ Σόμερβελ, δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Ίσως περιείχε σημαντικές φωτογραφίες που αποδείκνυαν ότι οι άνδρες είχαν φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ.

Το σώμα του Μάλορι βρέθηκε το 1999 φορώντας μπότες με καρφιά, μόλις 2.000 πόδια μακριά από την κορυφή του Έβερεστ. Είχε ένα σχοινί γύρω από τη μέση του και τραύματα που υποδήλωναν ότι ενδεχομένως αυτός και ο Ίρβιν έπεσαν όντας δεμένοι μαζί.