Ισχυρές ακούστηκαν τα μεσάνυχτα σε νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας Βηρυτού, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, λίγη ώρα μετά τη διαταγή που απηύθυναν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στους κατοίκους τομέων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάx, να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τουλάχιστον έξι πλήγματα στη νότια Βηρυτό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αφού ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους στο προάστιο-προπύργιο της Χεζμπολάχ, γνωστό ως Νταχιγιέ, να εκκενώσουν το σημείο.

«Έξι ή επτά ισραηλινά πλήγματα έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού», λέει ο αξιωματούχος στο AFP, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση νωρίς το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την οποία στοχοθετούσε τις μετακινήσεις ισραηλινών στρατευμάτων απέναντι από λιβανέζικες συνοριακές πόλεις.

Ο στρατός του Ισραήλ εισέβαλε στο νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τα ξημερώματα της Τρίτης ότι εξαπέλυσαν μια «στοχευμένη και περιορισμένη» χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο πριν από αρκετές ώρες εναντίον στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ σε ορισμένα λιβανέζικα χωριά κατά μήκος των συνόρων που αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές πόλεις στην άλλη πλευρά της Γαλάζιας Γραμμής.


Ανεπιβεβαίωτες αναφορές τόνισαν ότι οι IDF άνοιξαν μαζικά πυρά με άρματα μάχης σε συγκεκριμένες θέσεις στο νότιο Λίβανο όπως αναφέρει η Jerusalem Post.



Η επιχείρηση εγκρίθηκε από το πολιτικό κλιμάκιο και βασίζεται σε σχέδια που εκπονήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση του IDF μετά από μήνες προετοιμασίας και εκπαίδευσης, αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τα χερσαία στρατεύματα που επιχειρούν επί του παρόντος εντός του Λιβάνου βοηθούνται από δυνάμεις της αεροπορίας και του πυροβολικού, αναφέρει ο IDF.

Η εισβολή αποτελεί επέκταση της επιχείρησης «Βόρεια Βέλη» των IDF, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα εναντίον της Χεζμπολάχ και συνεχίζεται ταυτόχρονα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία, προσθέτει ο στρατός.

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» στα σύνορα των δυο κρατών τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Εκτόξευση πυραύλων από τον Λίβανο

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς τη Στούλα πριν από λίγο, προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων στη συνοριακή κοινότητα, αναφέρουν τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Όλες οι ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές, προσθέτουν τα δημοσιεύματα.

95 νεκροί και 172 τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα.

«Τα ισραηλινά εχθρικά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες… σκότωσαν 95 ανθρώπους και τραυμάτισαν 172», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Σοβαρός τραυματισμός ελληνορθόδοξου ιερέα

Ανταποκρίτρια του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων του Λιβάνου στην πόλη Marjayoun ανέφερε ότι ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών «μαρτύρων» στο χωριό Ibel al-Saqi.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε επίσης, στον σοβαρό τραυματισμό του ελληνορθόδοξου ιερέα, πατήρ Γρηγορίου Σαλλούμ, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο ίδιο χωριό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Marjayoun για νοσηλεία όπως αναφέρει η ΕΡΤ.