Μια νέα φερόμενη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, ταράζει τα νερά στο πολιτικό σκηνικό. «Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό εγχειρίδιο για το πώς να αντιμετωπιστεί μια άλλη προφανής απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός υποψηφίου προέδρου μεγάλου κόμματος μέσα σε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές», γράφει σε ανάλυσή του το αμερικανικό CNN και αναφέρεται σε απρόβλεπτες συνέπειες της εξέλιξης αυτής.

«Δύο φορές μέσα σε δύο μήνες, η Αμερική απέφυγε οριακά την τραγωδία να δει μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα να δολοφονείται κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου – καθώς και τις τοξικές δυνάμεις που μια τέτοια οργή θα μπορούσε να εξαπολύσει σε μια χώρα που μαστίζεται από κομματικές διαιρέσεις», σημειώνει το δημοσίευμα.

Τέτοια περιστατικά αναδεικνύουν το κρυφό ρεύμα βίας που ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την αμερικανική πολιτική, κάτι που επιδεινώνεται από την εύκολη πρόσβαση σε όπλα. Θα υπάρξουν τώρα νέοι φόβοι ότι μια θυελλώδης περίοδος μέχρι την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν ακόμα πιο σκοτεινό δρόμο.

Μετά από δεκαετίες χωρίς απόπειρες δολοφονίας εναντίον υψηλόβαθμου αξιωματούχου της εκτελεστικής εξουσίας, μια στοιχειωμένη πραγματικότητα αναβίωσε φέτος: ότι όσοι προσφέρονται για το ανώτατο αξίωμα θέτουν δυνητικά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Αντιδράσεις από συμμάχους και αντιπάλους του Τραμπ

Ντόλαντ Τραμπ
Φωτογραφία από την προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Τόσο η Καμάλα Χάρις, όσο και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασαν γρήγορα την «ανακούφισή τους» για το γεγονός ότι ο επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ εντοπίστηκε προτού προλάβει να πυροβολήσει και ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν ασφαλής. Η Χάρις είπε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Χαίρομαι που είναι ασφαλής. Η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

Ο Τραμπ δημοσίευσε γρήγορα ένα email συγκέντρωσης χρημάτων το απόγευμα της Κυριακής που έγραφε: «Είμαι ασφαλής και καλά!».

«Τίποτα δεν θα με σταματήσει. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΩ ΠΟΤΕ!», έγραψε ο Τραμπ στο email που περιλάμβανε και έναν σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο συγκέντρωσης δωρεών.

Μια από τους βασικούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, η βουλευτής της Νέας Υόρκης, Ελίζ Στεφανίκ, κυκλοφόρησε μια δήλωση επαναλαμβάνοντας την ιδέα ότι ο Τραμπ είχε γλιτώσει χάρη στη Θεία Πρόνοια, θέση που αποτέλεσε βασικό θέμα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανήρτησε ότι μετά από αυτό που συνέβη, η χώρα είχε πλέον καθήκον να εκλέξει τον Τραμπ. «Ευτυχώς, ο Θεός συνεχίζει να παρακολουθεί τον πρόεδρο Τραμπ. Ως Αμερικανοί πρέπει να ενωθούμε και να τον στηρίξουμε τον Νοέμβριο, για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και να επαναφέρουμε την ειρήνη στον κόσμο», είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, αφού επισκέφτηκε τον πρώην πρόεδρο στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο την Κυριακή, είπε επίσης ότι ο Τραμπ είχε ωφεληθεί από τη θεϊκή παρέμβαση και ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είναι αξεπέραστος. «Κανένας ηγέτης (στην) αμερικανική ιστορία δεν έχει υπομείνει περισσότερες επιθέσεις και παρέμεινε τόσο δυνατός και ανθεκτικός. Είναι ασταμάτητος».

Αυτή η αίσθηση ότι ο Τραμπ προστατεύεται από τον Θεό εμψύχωσε την αίσθηση των υποστηρικτών του στο συνέδριο του Μιλγουόκι ότι ήταν προορισμένος για τη νίκη. Οι υποθέσεις αυτές αμβλύνθηκαν, ωστόσο, όταν ο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, επιτρέποντας στη Χάρις να μπει στο παιχνίδι και να αλλάξει την αναμέτρηση.

Περισσότερα ερωτηματικά για τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ

Ο άνδρας που συνελήφθη είχε εντοπιστεί από τη Μυστική Υπηρεσία, στη Λέσχη Γκόλφ του Τραμπ στο West Palm Beach της Φλόριντα. Η Στεφανίκ αναρωτήθηκε πώς «επιτράπηκε σε έναν δολοφόνο να έρθει ξανά τόσο κοντά στον πρόεδρο Τραμπ».

Η αμφισβήτηση της Μυστικής Υπηρεσίας είναι πιθανό να προμηνύει νέο γύρο συζητήσεων τις επόμενες ημέρες σχετικά με το επίπεδο προστασίας του πρώην προέδρου.

Τι μπορεί να συμβεί μετά τη νέα απόπειρα κατά του Τραμπ

Υπό κανονικές συνθήκες, μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προεδρικού υποψηφίου θα ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει ένα κύμα συμπάθειας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πολιτική ώθηση. Αλλά η τελευταία απόπειρα εναντίον του Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή που ο αγώνας με τη Χάρις είναι στήθος με στήθος. Ενώ και οι δύο υποψήφιοι μάχονται για ίσως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους σε πολιτείες που αμφιταλαντεύονται, δεν είναι σαφές πόσα περιθώρια παραμένουν για να αλλάξουν οι αντιλήψεις σχετικά με τον Τραμπ, ο οποίος είναι μια πολωτική φιγούρα από το 2015, που ξεκίνησε την πρώτη του εθνική εκστρατεία, όπως γράφει το CNN.

Ο πρώην πρόεδρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία γεγονότα, για να ενισχύσει τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι είναι θύμα δίωξης που έχει σκοπό να τον κρατήσει μακριά από την εξουσία.

«Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο από την πρώτη.

Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει οι ψηφοφόροι να πάρουν ξεκάθαρη θέση για αυτή την απρόβλεπτη και επικίνδυνη προεκλογική περίοδο», καταλήγει το δημοσίευμα.