Η Κάμαλα Χάρις, θεωρείται η νικήτρια του ντιμπέιτ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της τελικής ευθείας της κούρσας, αναφέρει ο «Guardian» σε ανάλυσή του.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, όπως τονίζει το βρετανικό μέσο, έχει ανακτήσει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων μετά την αναμέτρηση της Τρίτης στη Φιλαδέλφεια, που αποτελεί μια μετατόπιση σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις στην αρχή της εβδομάδας, όταν οι δύο πολιτικοί ήταν ουσιαστικά ισόπαλοι.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, η πρώτη που διεξήχθη μετά το ντιμπέιτ, έδειξε ότι ο Χάρις προηγείται με 5 μονάδες, και ποσοστό 47 έναντι 42%, που πρόκειται για άνοδο μίας μονάδας σε σχέση με το προβάδισμα που είχε καταγραφεί την εβδομάδα μετά το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα.

Ξεχωριστή έρευνα της Morning Consult που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε παρόμοιο προβάδισμα, 50-45%, σε σχέση με το προβάδισμα τριών έως τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων που κατέγραφε η Χάρις πριν από το ντιμπέιτ. Είναι ενδεικτικό ότι η δημοσκόπηση αντανακλά απώλεια υποστήριξης για τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ίσως το επιχείρημα ορισμένων δημοσκόπων ότι η «αλλοπρόσαλλη» εμφάνισή του στην αναμέτρηση της Τρίτης -την οποία παρακολούθησαν 67,1 εκατομμύρια τηλεθεατές- έβλαψε την αξιοπιστία του.

Δύο άλλες δημοσκοπήσεις των YouGov και Leger δίνουν στην Χάρις προβάδισμα τεσσάρων και τριών μονάδων αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές, οι δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ παρουσιάζουν πιο θετικές προοπτικές για την αντιπρόεδρο σε σχέση με εκείνες που είχαν προηγηθεί, οι οποίες έδειχναν ότι το κύμα δημοτικότητας που γνώρισε μετά την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιου των Δημοκρατικών είχε κοπεί, επιτρέποντας στον Τραμπ να πλησιάσει στο ίδιο επίπεδο στις εθνικές δημοσκοπήσεις και να προηγηθεί ακόμη και σε μία έρευνα των New York Times/Siena.

Όλοι οι διαθέσιμοι δείκτες, σχολιάζει ο «Guardian» υποδηλώνουν ότι η μεταστροφή προκλήθηκε από την τροπή που πήρε το ντιμπέιτ, όπου η Χάρις θεωρήθηκε σε γενικές γραμμές ήρεμη και ελεγχόμενη, ενώ ο Τραμπ επανειλημμένα ξέφυγε από το πολιτικό του μήνυμα για να προχωρήσει σε άγριες συζητήσεις, εκτός θέματος.

«Σίγουρα πήρε ένα προβάδισμα η Χάρις και αν αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα από ό,τι πίστευα», δήλωσε στον Guardian ο John Zogby, βετεράνος δημοσκόπος.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι αν ένα χαμένο ντιμπέιτ μεταφράζεται σε εκλογική ήττα

Ο Frank Luntz, Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος και στρατηγικός σύμβουλος που προέβλεψε πριν από το ντιμπέιτ ότι ο νικητής της λογομαχίας θα επικρατήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, υποστήριξε ότι ο χαρακτήρας που παρουσίασε ο Τραμπ σφράγισε την εκλογική του μοίρα: «Ήταν μια αρκετά αρνητική εμφάνιση. Αρκετά απαισιόδοξη, κυνική, περιφρονητική και νομίζω ότι αυτό θα του κοστίσει», δήλωσε. «Νομίζω ότι θα χάσει εξαιτίας αυτής της επίδοσης στο ντιμπέιτ».

Παρά το γεγονός ότι απομένουν οκτώ εβδομάδες από το ντιμπέιτ της Τρίτης μέχρι την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, τα ισχνά δημοσκοπικά περιθώρια -ιδιαίτερα στις πολιτείες-κλειδιά της μάχης- σημαίνουν ότι οι κυματισμοί που προέρχονται από τα πολλαπλά λάθη του Τραμπ είναι πιθανό να έχουν υπερβολικό αντίκτυπο, υποστήριξε ο ίδιος.