Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι καρατόμησε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας την Παρασκευή, τέσσερις ημέρες αφότου ένα πολεμικό αεροσκάφος F-16 που παρέλαβε η Ουκρανία από τους δυτικούς εταίρους της, συνετρίβη κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού, ενώ ο πιλότος σκοτώθηκε.

Η εντολή απόλυσης του υποστράτηγου Μίκολα Όλεστσουκ δημοσιεύτηκε στον προεδρικό ιστότοπο.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους. Προστατέψτε το προσωπικό. Φροντίστε όλους τους στρατιώτες μας», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του, λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση της διαταγής. Είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να ενισχύσει τον στρατό της σε επίπεδο διοίκησης.

Ο υποστράτηγος Ανατόλι Κριβονόζκο διορίστηκε διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε το γενικό επιτελείο του στρατού.

Σύμφωνα με το Αssociated Press, η απόλυση έγινε την ίδια μέρα που ο Όλεστσουκ άσκησε έντονη κριτική σε μια βουλευτή – αναπληρώτρια επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του ουκρανικού κοινοβουλίου, για τους ισχυρισμούς της ότι το F-16 καταρρίφθηκε από ένα σύστημα αεράμυνας Patriot. Η Ουκρανία έχει λάβει άγνωστο αριθμό τέτοιων συστημάτων κατασκευής των ΗΠΑ.

Η Μαριάνα Μπεζούλα επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές για τον ισχυρισμό της και ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων για το λάθος.

Ο Όλεστσουκ κατηγόρησε την Μπεζούλα για δυσφήμιση της πολεμικής αεροπορίας και των κατασκευαστών όπλων των ΗΠΑ και είπε ότι ελπίζει ότι θα αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες για τους ισχυρισμούς της.