Η Ουκρανία συνεχίζει για ένατη μέρα την προέλαση στο Κουρσκ, με τη Ρωσία να εμφανίζεται ανίκανη να απωθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα, παρά τις κυβερνητικές και στρατιωτικές διαβεβαιώσεις ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».
Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν κυρίως στην πλατφόρμα «Telegram» έδειξαν Ουκρανούς στρατιώτες να αντικαθιστούν τη ρωσική σημαία με την ουκρανική σε δημόσια κτίρια στην περιοχή του Κουρσκ. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε 100 ρώσους στρατιώτες, τη στιγμή που την πρώτη μέρα της επίθεσης έπιασε τουλάχιστον 40 άτομα, με βάση την αμερικανική δεξαμενή σκέψης ISW.
Το Κρεμλίνο συγκάλεσε απανωτές συσκέψεις και ισχυρίστηκε ότι απώθησε τους Ουκρανούς, όμως η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με μανάδες να αποχαιρετούν τους γιους τους, που στέλνονταν στο μέτωπο του Κουρσκ.
Ο Will Vernon έγραψε στο BBC ότι ο ρωσικός στρατός δεν διαθέτει ικανοποιητικές δυνάμεις, για να διώξει τους Ουκρανούς, καθώς σε αυτό το μέτωπο αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικά, η πλειοψηφία των μονάδων στο Κουρσκ αποτελούνταν από νεοσύλλεκτους και συνοριοφύλακες, που χρησίμευαν ως εφεδρείες έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, εκεί δεν υπάρχει η απαιτούμενη δύναμη τεθωρακισμένων, αρμάτων μάχης και εναέριων μέσων.
Σύμφωνα με τον Vernon, τα συγκεκριμένα ζητήματα μπορεί να επιλυθούν με δύο τρόπους, χωρίς κανέναν να συμφέρει άμεσα τη Μόσχα. Ο πρώτος και πιο γρήγορος είναι να τραβήξει μονάδες από το Ντονμπάς, εκπληρώνοντας έναν από τους δύο στόχους της Ουκρανίας, που έθεσε με την εισβολή στο Κουρσκ.
Η δεύτερη λύση είναι να περιμένει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες μονάδες, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο, γεγονός που μπορεί να βλάψει κι άλλο το προφίλ του Πούτιν, αφού η χώρα του δέχτηκε για πρώτη φορά εισβολή μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ζώνη ασφαλείας στο Κουρσκ
Καθώς η Ρωσία δεν κατάφερε να εκδιώξει τον ουκρανικό στρατό από το Κουρσκ και με την Ουκρανία να έχει θέσει διπλό στοίχημα με την εισχώρηση σε ξένο έδαφος, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στη ρωσική περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Κίεβο σχεδιάζει να οργανώσει διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης για τους αμάχους που θέλουν να πάνε είτε στη Ρωσία είτε στην Ουκρανία.
Επίσης, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, έγραψε σε ανάρτησή της στο «Telegram» ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να οργανώσει την πρόσβαση στην περιοχή για διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάτι που, ενδεχομένως, σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ.