Η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ συνεχίζεται, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βρίσκεται σε άβολη θέση, καθώς η Ρωσία δέχεται εισβολή για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναλυτές υποστήριξαν ότι το Κίεβο έβαλε διπλό στοίχημα, ώστε να διαθέτει επιλογές.

Αρχικά, υπάρχει το επιχειρησιακό σκέλος, που δεν φέρεται να αποδίδει, παρά τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή. Στόχος της Ουκρανίας φαίνεται να ήταν η μετακίνηση ρωσικών μονάδων από το Ντονμπάς, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η Ρωσία όχι μόνο δεν μείωσε τις δυνάμεις της, αλλά προελαύνει καθημερινά, ενώ στο Κουρσκ στέλνει δυνάμεις της συνοριοφυλακής και νεοαφιχθέντες μισθοφόρους στο μέτωπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Στο πολιτικό σκέλος όμως, η Ουκρανία φέρεται να σημείωσε σημαντική επιτυχία «ματώνοντας τη μύτη του Πούτιν», έγραψε το BBC. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε εκτεθειμένος, αφού η χώρα του δέχτηκε εισβολή «από τον εχθρό που αντιμετώπιζε με επιτυχία ο ρωσικός στρατός».

Παράλληλα, αναδείχθηκαν για ακόμη μια φορά οι παθογένειες του ρωσικού στρατού, ενώ το κράτος αυτή τη φορά δεν πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο τις στρατιωτικές, αλλά και κοινωνικές συνέπειες. Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης ονόματι Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, σε νέα αναφορά για την Ουκρανία έγραψε πως ασκούνται πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο για αποζημιώσεις προς τον κόσμο που εκκένωσε τα σπίτια του.

Τοπικοί αξιωματούχοι του Κουρσκ φέρεται να έστειλαν υπόμνημα προς το Κρεμλίνο, απαιτώντας έκτακτη χρηματοδότηση εκατομμυρίων ρουβλιών, ώστε να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές από τις εχθροπραξίες.

Σκηνές που στήθηκαν για να υποδεχτούν τους Ρώσους πολίτες που εγκατέλειψαν το Κουρσκ

«Το στοιχείο του αιφνιδιασμού είναι το κλειδί για κάθε στρατιωτική εκστρατεία. Η Ουκρανία σίγουρα το πέτυχε αυτό με την ταχεία εισβολή της στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αλλά χωρίς μια σαφή στρατηγική πίσω από την κίνηση είναι ακόμα δύσκολο να δούμε πώς αυτή η επίθεση θα αλλάξει δραματικά την πορεία αυτού του πολέμου», ανέφερε στο BBC ο πολεμικός ανταποκριτής Jonathan Beale.

Με βάση τους αναλυτές λοιπόν, η Ουκρανία φέρεται να προσπαθεί να αποκτήσει επιλογές για την επόμενη μέρα του πολέμου, είτε σταματώντας την πίεση στο μέτωπο που υποχωρεί, είτε δημιουργώντας ζήτημα στο εσωτερικό της Ρωσίας, προκειμένου η Μόσχα να συρθεί σε διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς να έχει το πάνω χέρι. Όλα αυτά όμως, θα κριθούν από την αντοχή των ουκρανικών δυνάμεων στο ξένο έδαφος και από τις αποφάσεις των Ρώσων στρατηγών που για ακόμη μια φορά βρέθηκαν απολογούμενοι, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν για πρόοδο στον πόλεμο.