Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε τελικά την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η αντιπρόεδρος έχει πλέον κερδίσει την υποστήριξη όλων των πολιτικά ενεργών προσωπικοτήτων του κόμματος υψηλού προφίλ για την είσοδό της στον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος είχε εμφανώς αρνηθεί την υποστήριξή του στη Χάρις, αμέσως μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία, και αρχικά πιστεύεται ότι επιθυμούσε μια ανοιχτή αναμέτρηση υποψηφίων στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα στο Σικάγο.

Ωστόσο, όταν η Χάρις κέρδισε την υποστήριξη του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, της Νάνσι Πελόζι, καθώς και πολλών κυβερνητών, αλλά και του ίδιου του Μπάιντεν, ο Ομπάμα πρόσθεσε τη φωνή του, γεγονός που ισοδυναμεί με σημαντική ώθηση για την αντιπρόεδρο.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», ο 44ος πρόεδρος μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ, είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τη Χάρις η οποία κινηματογραφήθηκε και κυκλοφόρησε από την εκστρατεία της την Παρασκευή.

Στο βίντεο, η Χάρις φαίνεται να ακούει τους Ομπάμα κρατώντας ένα iPhone στο δεξί της χέρι.

«Δεν μπορώ να κάνω αυτό το τηλεφώνημα χωρίς να πω στο κορίτσι μου, την Κάμαλα: “Είμαι περήφανη για σένα“», λέει η Μισέλ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Τηλεφωνήσαμε για να σου πούμε η Μισέλ κι εγώ ότι δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι που σε υποστηρίζουμε, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπεις από αυτές τις εκλογές στο Οβάλ Γραφείο».

Χαμογελώντας, η Χάρις η οποία στέκεται κοντά σε ένα όχημα απαντά: «Θεέ μου! Μισέλ, Μπαράκ, αυτό σημαίνει τόσο πολλά για μένα, ανυπομονώ να το προχωρήσω αυτό με τους δυο σας, και μαζί με τον Νταγκ κι εμένα. Να βγούμε εκεί έξω, στον δρόμο».

Και προσθέτει: «Κυρίως, όμως, θέλω να σου πω ότι τα λόγια που έχεις πει και η φιλία που μου έχεις προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια σημαίνουν περισσότερα από όσα μπορώ να εκφράσω. Σας ευχαριστώ λοιπόν και τους δύο! Σημαίνει τόσο πολλά. Και θα διασκεδάσουμε και με αυτό, έτσι δεν είναι;»

Η έγκριση έρχεται ενώ η εκστρατεία «Χάρις», η οποία έχει κάνει μια δυναμική αρχή, ξεκινά ένα «Σαββατοκύριακο δράσης» που σηματοδοτεί 100 ημέρες μέχρι τις εκλογές με περισσότερους από 170.000 εθελοντές και 2.300 εκδηλώσεις σε πολιτείες.

Ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ και υποστηρίζει έναν υποψήφιο που, εάν κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα και ο πρώτος άνθρωπος με καταγωγή από τη Νότια Ασία που θα διατελέσει πρόεδρος.