Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει υποστηρίξει ακόμη την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, καθώς πιστεύει ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγή κοντά στην οικογένεια Μπάιντεν.

Μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα της προεδρίας την περασμένη Κυριακή και την άμεση υποστήριξή του προς την αντιπρόεδρο, το μεγαλύτερο μέρος της δημοκρατικής ελίτ έσπευσε να συσπειρωθεί πίσω από τη Χάρις, με τον Ομπάμα να αποτελεί μια αξιοσημείωτη εξαίρεση.

«Ο Ομπάμα είναι πολύ στενοχωρημένος, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει», είπε η πηγή της οικογένειας Μπάιντεν στην nypost.

«Ο Ομπάμα πιστεύει ότι είναι απλώς ανίκανη και πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις “νάρκες” που βρίσκονται μπροστά της».

«Όταν διεκδικείς την προεδρία, υπάρχουν πράγματα που μπορείς και δεν μπορείς να πεις», αναφέρει.

Το σημείο καμπής για τον Μπάιντεν ήρθε μετά την καταστροφική του εμφάνιση εναντίον του Τραμπ στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στην Ατλάντα τον περασμένο μήνα, η οποία, σύμφωνα με την nypost, ήταν μέρος ενός «επεξεργασμένου σχεδίου» για την απομάκρυνσή του από την κούρσα.

Αλλά η πηγή δεν τρέφει μεγάλες ελπίδες για μια τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Χάρις. Όταν ο Μπάιντεν ήταν ακόμη στην κούρσα, ένα δεύτερο ντιμπέιτ είχε προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου.

«Περιμένετε μέχρι το ντιμπέιτ… Δεν μπορεί να συζητήσει. Δεν μπορεί να μιλήσει για το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ουκρανία. Θα πει κάτι πολύ ανόητο», είπε η πηγή.

«Ο Ομπάμα ήξερε ότι αυτό θα συνέβαινε, ο Τζο ήξερε ότι αυτό θα συνέβαινε. Τώρα θα πρέπει να απαντήσει σε πραγματικές ερωτήσεις», λέει.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο αίτημα της The Post να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με την πηγή, η ελπίδα του Ομπάμα ήταν να απομακρύνει τον Μπάιντεν, ενώ ένα άρθρο που έγραψε ο Τζορτζ Κλούνεϊ στους New York Times που του ζητούσε να αποχωρήσει από την κούρσα ήταν μέρος αυτού του σχεδίου.

Ωστόσο, τα υψηλότερα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος δεν υπολόγιζαν ότι ο Μπάιντεν θα υποστήριζε αμέσως τη Χάρις και ότι ο «Ομπάμα θα έδειχνε ότι σοκάρεται», όταν ο Τζο την ενέκρινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

«Μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν, ο Ομπάμα ήθελε τον γερουσιαστή της Αριζόνα και πρώην αστροναύτη, Μαρκ Κέλι, να μπει στην κούρσα, κάτι που θα γινόταν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα», είπε η πηγή.

«Ο Ομπάμα είναι έξαλλος, τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως ήθελε και γι’ αυτό δεν συμμετέχει στην υποστήριξη της Χάρις από το Δημοκρατικό Κόμμα», τόνισε η πηγή από το περιβάλλον του Μπάιντεν.

Μια άλλη καλά πληροφορημένη πηγή των Δημοκρατικών είπε: «Το να εκπλήσσεται ο Ομπάμα από μια έξυπνη πολιτικά απόφαση έχει πραγματικά νόημα, όταν συνδυάζεται με την προσωπική του ανικανότητα να δει την πολιτική πέρα από τα μοναδικά, άμεσα ενδιαφέροντά του».

«Ο Ομπάμα πάντα πιστεύει ότι είναι ο πιο έξυπνος και κουλ τύπος. Τελικά, είναι φίλος με τον Τζορτζ Κλούνεϊ», συμπλήρωσε.

Ο Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς, ο πρώην κυβερνήτης του Ιλινόις, που κατήγγειλε τον Ομπάμα ως «απειλή για τη δημοκρατία» σε άρθρο της Wall Street Journal την Τρίτη, είπε ότι πιστεύει ότι «ο Ομπάμα ήταν καθοριστικός» για να βγει ο Μπάιντεν από την κούρσα.

Ο Μπλαγκόγιεβιτς, πρώην Δημοκρατικός που τώρα υποστηρίζει τον Τραμπ, ήταν κυβερνήτης του Ιλινόις όταν ο Ομπάμα έγινε γερουσιαστής της πολιτείας το 2005.

«Δεν θα μπορούσε να συμβεί [η αποχώρηση του Μπάιντεν από τον αγώνα] χωρίς αυτόν [τον Ομπάμα]», είπε ο Μπλαγκόγιεβιτς.

«Χωρίς τον Ομπάμα, ο Μπάιντεν θα εξακολουθούσε να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Ο Ομπάμα ήταν ο μαέστρος της ορχήστρας που έπεισε τον Μπάιντεν να αποχωρήσει», ανέφερε.

Ο Ομπάμα ολοκλήρωσε τη θητεία του ως γερουσιαστής του Ιλινόις, όταν εξελέγη πρόεδρος το 2008, ενώ ο Μπλαγκόγιεβιτς παραπέμφθηκε το 2009, επειδή προσπάθησε να πουλήσει την κενή έδρα του Ομπάμα στη Γερουσία, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από το αξίωμα και να καταδικαστεί για κατηγορίες διαφθοράς έναν χρόνο αργότερα.

«Διοικεί το Δημοκρατικό κόμμα σαν αφεντικό του Σικάγου από τις σκιές στο πίσω δωμάτιο», συνέχισε ο Μπλαγκόγιεβιτς, τονίζοντας ότι «σε αυτή την περίπτωση υποβόσκει ένα μεγάλο παρασκήνιο, καθώς υπάρχουν πολλά μεγάλα σπίτια».

Αναμένεται δήλωση στήριξης

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να υποστηρίξει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές σύντομα, όπως μετέδωσε το NBC News την Πέμπτη (25/7).

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις βρίσκονται σε στενή επαφή από τότε που ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά της για την προεδρία, έχοντας πολλαπλές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, καθώς ξεκινά την εκστρατεία της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις τους.