Σοκαρισμένη παραμένει η αμερικανική κοινή γνώμη σχεδόν δύο 24ωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια. Την ίδια ώρα, στη χώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην προεκλογική κούρσα για τις εκλογές του Νοέμβρη.

«Είναι ένα ιστορικό πέραν πάσης αμφιβολίας γεγονός, είναι κάτι που θα συζητάμε για χρόνια, θα καταγραφεί στην ιστορία», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Θα παίξει τον ρόλο του στην προεκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Υπάρχει η τάση οποιοδήποτε θύμα δολοφονικής απόπειρας να γίνεται περισσότερο συμπαθές, να βελτιώνει τα ποσοστά του. Νομίζω ότι αυτό θα είναι και σε συνάρτηση με τον τρόπο που ο ίδιος ο κ. Τραμπ θα διαχειριστεί το περιστατικό.

Αυτό που με προβληματίζει πιο πολύ είναι η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό της Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει πρωτοφανή πράγματα. Η αμερικανική κοινωνία είναι διχασμένη και, όταν οι κοινωνίες διχάζονται, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι καλά πράγματα θα συμβούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα επιβαρυνθεί περισσότερο το κλίμα για τον Μπάιντεν στη λογική ότι είχε στήσει μια ρητορική για τον “κακό” Τραμπ, που είχε προβλήματα με τη δικαιοσύνη, για έναν Τραμπ ο οποίος είχε τον ρόλο θύτη. Σήμερα, ο Τραμπ είναι το θύμα, άρα η βασική ρητορική του Δημοκρατικού Κόμματος έχει πέσει κάπως στο κενό. (…)

Και αλλαγή να υπάρξει στο τιμόνι των Δημοκρατικών, θα είναι πολύ επιβαρυμένη η πολιτική ατμόσφαιρα και δεν θα υπάρχει πολύς χρόνος. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται ένα μικρό θαύμα, για να αποκτήσουν ελπίδα νίκης».