Αυτό ήταν το μήνυμα στα πανό των διαδηλωτών που κατέκλυσαν την Κυριακή τις Βρυξέλλες καλώντας τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να θέσουν τέλος στην πιο μακρόχρονη πολιτική κρίση στην ιστορία του Βελγίου.

Στους δρόμους βγήκαν τουλάχιστον 34.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, καθώς το Βέλγιο παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν πριν επτά μήνες και το αδιέξοδο αναμένεται να παραταθεί με τους πολιτικούς να εξακολουθούν να διαφωνούν για τη σύνθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Θέλουμε κυβέρνηση! Έναν ανοικτό και τίμιο διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες όλων των κομμάτων, Φλαμανδικών και Γαλλόφωνων. Το ταχύτερο δυνατόν!», ανέφερε η πρωτοβουλία «Ντροπή», που οργάνωσε τη διαδήλωση μέσω του  Facebook.

Ένα από τα πανό έγραφε «θέλουμε μπίρα, τηγανητές πατάτες και κυβέρνηση».

Οι διοργανωτές είπαν ότι η πορεία δεν είχε κομματικό χαρακτήρα και δεν πήρε θέση στο ζήτημα της διχοτόμησης του Βελγίου που θέτουν ορισμένα κόμματα. Ωστόσο πολλοί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της διχοτόμησης.

Οι πολιτικές κρίσεις στο Βέλγιο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιλυθούν, καθώς εθνικιστικά κόμματα από την πλουσιότερη Φλάνδρα (60% του πληθυσμού) απαιτούν όλο και περισσότερη αυτονομία και μείωση της βοήθειας που παρέχεται στη φτωχότερη Βαλλωνία.

Μια ομάδα στο Facebook κάλεσε σε νέα διαδήλωση την 17η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία, όπως αναφέρει, το Βέλγιο θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ σε ό,τι αφορά το χρόνο που απαιτείται για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το ρεκόρ κατέχει το Ιράκ. «Υποστηρίξτε τους ηρωικούς πολιτικούς μας στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αυτό το μυθικό ρεκόρ», αναφέρει κυνικά…