Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να ορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία μετά το «φρένο» που μπήκε στη Λεπέν και, μέσω ενός κόλπου, επιθυμεί να μπορεί να ελέγξει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Ο γάλλος πρόεδρος δημοσίευσε μια επιστολή, καλώντας τις «υπεύθυνες δημοκρατικές δυνάμεις» να συνασπιστούν, για να προτείνουν ένα πρόσωπο που εκείνος θα διορίσει πρωθυπουργό, αρνούμενος να διαλέξει μόνος του, δυνατότητα που έχει μέσω του Συντάγματος.

«Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την υπεράσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να εμπλακούν σε έναν ειλικρινή και πιστό διάλογο, για να οικοδομήσουν μια σταθερή πλειοψηφία, αναγκαστικά διαφορετική, για τη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό σάιτ του Bloomberg, το συγκεκριμένο κόλπο το δοκίμασε ο Μακρόν το 2022, αλλά δεν του είχε βγει. Ωστόσο, το επανέφερε ξανά, καθώς επιθυμεί να απομονώσει μόνο το κόμμα του Μελανσόν από τον αριστερό συνασπισμό, που βγήκε πρώτος στις προεδρικές εκλογές.

Έτσι, φέρεται να θέλει να αφήσει εκτός κυβέρνησης το άτομο που νίκησε τη Λεπέν στην πραγματικότητα και θα μπορούσε να ανατρέψει τον ίδιο στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (το οποίο περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές) έχει τους περισσότερους βουλευτές στην Κάτω Βουλή των 577 εδρών, αλλά απέχει περίπου 100 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Το πρωτοφανές αποτέλεσμα σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν συμφωνίες, για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση διαρκείας.