Σε μπελάδες φαίνεται να μπαίνει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Συγκεκριμένα ο Μπολσονάρου φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση παράνομης πώλησης κοσμημάτων και πολυτελών δώρων, που δόθηκαν στην κυβέρνηση, συνολικής αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η έρευνα που διεξάγει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας προτείνει τη δίωξη του πρώην προέδρου για ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση.

Ο Μπολσονάρου ως πρόεδρος της χώρας λάμβανε διάφορα δώρα. Τα δώρα αυτά τα πουλούσε και πλούτιζε παρανόμως μέσω των χρημάτων που λάμβανε. Τα χρήματα δεν ήταν νόμιμα, αφού δεν είχαν κατατεθεί σε κάποια τράπεζα. Συνεπώς, πρόκειται για μαύρο χρήμα.

Όπως σημειώνει το BBC, η υπόθεση επικεντρώνεται στις καταγγελίες ότι ο Μπολσονάρου προσπάθησε να εισαγάγει παράνομα και να κρατήσει πανάκριβα κοσμήματα που χάρισε σε αυτόν και τη σύζυγό του η Σαουδική Αραβία το 2019. Ανάμεσά τους ήταν ρολόγια Rolex και Patek Phillipe και διαμαντένια κοσμήματα της Chopard, το καθένα από τα οποία αξίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Όλα αυτά εντοπίστηκαν στο τελωνείο όταν συνεργάτης του προσπάθησε να τα φέρει στη χώρα το 2021. Μόλις το ζήτημα ήλθε στη δημοσιότητα, ο Μπολσονάρου τα επέστρεψε, αν και όχι όλα.

Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρου μιλά για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες, αλλά δεν έχει απαντήσει ευθέως στο ζήτημα.

Οι εισαγγελείς έχουν διορία 15 ημερών για να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν δίωξη κατά του πρώην προέδρου. Σε περίπτωση καταδίκης, αν φτάσει η υπόθεση σε αυτό το σημείο, ο πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με κάθειρξη μέχρι 25 έτη.