Λίγο μετά την παραίτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου, που δέχθηκε να κάνει τις έτοιμες ερωτήσεις, που της έδωσαν από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να μη φέρει τον Τζο Μπάιντεν σε δύσκολη θέση, κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα που αναφέρει ότι συνεργάτες του προέδρου τον καθοδηγούν κάθε φορά, για να προσανατολίζεται.

Η ιστοσελίδα Axios μίλησε με άτομα που εργάστηκαν τους τελευταίους μήνες για λογαριασμό του και έλαβε έγγραφα που δείχνουν τον τρόπο που οργανώνεται μια δημόσια εμφάνισή του σε έναν κλειστό χώρο, όπως ένα στούντιο. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται μεγάλες φωτογραφίες του χώρου, ενώ φέρουν σήμανση, όπως είσοδος, έξοδος, πόντιουμ κτλ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, κάθε φορά ο ογδονταενάχρονος πρόεδρος λαμβάνει (συνεχείς) οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί στον χώρο σαν να μην μπορεί να αντιληφθεί ο ίδιος ακριβώς πώς.

Άτομο που εργάστηκε πρόσφατα για λογαριασμό του είπε ανώνυμα: «Επιμελήθηκα έναν απλό έρανο σε μια ιδιωτική κατοικία, αλλά οι συνεργάτες του το αντιμετώπισαν σαν να επρόκειτο για σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με τις κινήσεις του… Με εξέπληξε το γεγονός ότι ένας έμπειρος επαγγελματίας της πολιτικής, όπως ο πρόεδρος, θα χρειαζόταν λεπτομερείς προφορικές και οπτικές οδηγίες για το πώς να εισέλθει και να εξέλθει από μια αίθουσα».

Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε την ύπαρξη του συγκεκριμένου φακέλου και ο εκπρόσωπός του, Andrew Bates, δήλωσε ότι «τα υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας και ακρίβειας είναι κρίσιμα για την προεδρική προεργασία ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος και αυτές είναι βασικές προσεγγίσεις, που χρησιμοποιούνται από κάθε σύγχρονη ομάδα προεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του αντιπροέδρου και των υπηρεσιών».

Επίσης, η εκπρόσωπος της Καμάλα Χάρις, Kirsten Allen, είπε πως «τα έγγραφα αυτά είναι τυπικό υλικό υλικοτεχνικής ενημέρωσης. Η διαδικασία εφαρμόζεται σε όλα τα σημαντικά πρόσωπα, δεν είναι κάτι καινούργιο».

Εντούτοις, αμερικανικά MME, όπως η «New York Post» εγείρουν ερωτήματα, καθώς το ζήτημα της ηλικίας του Μπάιντεν και η πνευματική του ικανότητα μονοπωλούν την αμερικανική πολιτική συζήτηση.