Ο Τζο Μπάιντεν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στους Αμερικανούς πεσόντες στα πεδία των μαχών στη Γαλλία κατά τη διάρκεια τελετής που του επέτρεψε επίσης, εμμέσως, να προκαλέσει τον προκάτοχό του και αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του στη Γαλλία, που ήταν εν μέρει αφιερωμένο στον εορτασμό της επετείου Απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων το 1944, ο Αμερικανός πρόεδρος τίμησε τη μνήμη αυτή τη φορά των Αμερικανών πεσόντων στις μάχες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο νεκροταφείο του Μπουά Μπελό, στον νομό Αιν.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός κατέθεσε στεφάνι και έμεινε ακίνητος για λίγο πριν κάνει τον σταυρό του.

Η «μάχη» του Μπουά Μπελό

Το νεκροταφείο αυτό έχει 2.289 τάφους, σε πολλούς από αυτούς έχουν ταφεί «Πεζοναύτες» που έχασαν τη ζωή τους το καλοκαίρι του 1918, κατά τη διάρκεια μιας σκληρής μάχης που διήρκεσε περισσότερο από τρεις εβδομάδες στο Μπουά Μπελό, η οποία θεωρήθηκε σημείο καμπής στον πόλεμο.

Οι μάχες αυτές δημιούργησαν επίσης τη φήμη για τη γενναιότητα των Πεζοναυτών, του διάσημου σώματος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην πάει σε αυτό το νεκροταφείο όπως ήταν προγραμματισμένο, επισήμως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που εμπόδιζαν τη μετακίνηση με ελικόπτερο.

Φοβόταν, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Atlantic, ότι η βροχή θα χαλούσε την κόμμωσή του. Και φέρεται να είπε: «Γιατί να πάω σε αυτό το νεκροταφείο;» Είναι γεμάτο «losers χαμένους».

Ο δισεκατομμυριούχος διέψευσε ότι έκανε αυτά τα σχόλια, που σόκαραν μια χώρα όπου οι βετεράνοι πολέμου θεωρούνται σεβάσμιες μορφές.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα κατά την επίσκεψή του για το μήνυμα που σκόπευε να στείλει στους ψηφοφόρους, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Έχετε άλλη ερώτηση;».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία, αναφέρθηκε σε αυτό το περιστατικό αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Την περασμένη Τρίτη ακόμη, ενώπιον των δωρητών, δήλωσε: “Είπε ότι αυτοί (σ.σ. οι Αμερικανοί στρατιώτες που είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο του Μπουά Μπελό) ήταν χαμένοι (losers) και κορόιδα (suckers). Επιτέλους ποιος νομίζει ότι είναι;».

Η προεκλογική ομάδα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να ισοπαλεί με τον 77χρονο αντίπαλό του, έδωσε στη δημοσιότητα επίσης ένα βίντεο αυτή την εβδομάδα στο οποίο τρεις βετεράνοι πολέμου επικρίνουν τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα.

Πηγή: ΑΠΕ