Διχασμένοι παρουσιάζονται οι Τουρκοκύπριοι αναφορικά με το εάν πρέπει να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές της Κυριακής τη μοναδική εκλογική διαδικασία στην οποία δικαιούνται να ψηφίσουν και όσοι Τουρκοκύπριοι διαμένουν εκτός των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία εδαφών του νησιού, τα κατεχόμενα.

Η διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ertnews στη Λευκωσία, είναι μάλλον ξεκάθαρη με τις υποστηρίζουσες την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δυνάμεις να ενθαρρύνουν δημοσίως ή παρασκηνιακά τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εννέα ειδικά εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν πλησίον της Πράσινης Γραμμής και των σημείων διέλευσης, τις δε δυνάμεις που απορρίπτουν λύση ΔΔΟ να προτρέπουν τους Τουρκοκυπρίους να μην ψηφίσουν θεωρώντας ότι αυτό υποσκάπτει την ούτω καλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τα συμφέροντά της.

Παρόλο που ο ακριβής αριθμός των Τουρκοκύπριων παραμένει άγνωστος, λόγω της παρουσίας των εποίκων και της διαχρονικής αλλοίωσης στοιχείων, η συναίνεση επί της οποίας διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι πως οι Τουρκοκύπριοι ανέρχονται σήμερα -στο νησί, διότι οι απόδημοι είναι πολύ περισσότεροι- στις 220.000 άτομα. Από αυτούς 103.269 είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές. Επιπροσθέτως, στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο της Δημοκρατία υπάρχουν 837 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι διαμένουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Σ’ αυτές τις εκλογές υπάρχουν και τρεις Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι, ο νυν Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που επαναδιεκδικεί με το ΑΚΕΛ, ο Οζ Καραχάν υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων και ο Χουλουσί Κιλίμ υποψήφιος με το Volt.