Αρκετοί αρχηγοί κρατών ανάμεσα σε αυτούς και ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, Κάρολος, βρέθηκαν στη Νορμανδία με σκοπό να τιμήσουν την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων που απελευθέρωσαν τη Γαλλία από τη ναζιστική Γερμανία.

Στους εορτασμούς δεν ήταν μόνο αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί, αλλά και απλοί πολίτες που ήταν νεαρά παιδιά τον καιρό που έγινε η απόβαση.

«Το σπίτι μας καταστράφηκε. Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες στη γειτονιά μας. Η μεταφορική επιχείρηση που διατηρούσαμε οικογενειακώς καταστράφηκε επίσης. Αναχωρήσαμε για το Χερβούργο (περίπου 80 χιλιόμετρα μακρύτερα)», αφηγείται ο 87χρονος σήμερα Φινκ.

Περπατώντας μαζί με τον αδερφό του, έφθασαν κάποια στιγμή σε μια γέφυρα, την οποία διέσχισαν με τη βοήθεια Γερμανών στρατιωτών. «Θυμάμαι τα αεροσκάφη, τις βόμβες… δεν είναι κάτι που ξεχνιέται εύκολα», λέει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Τα παιδιά ξανάσμιξαν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η οποία ύστερα από καιρό επέστρεψε στο Σεν Λο.

«Η πόλη μας μετατράπηκε σε “πρωτεύουσα των ερειπίων”, όπως έγραψε ο συγγραφέας Σάμουελ Μπέκετ», λέει στο Reuters η δήμαρχος Εμανουέλ Λεζέν. Η πόλη Σεν Λο των 12.000 κατοίκων ισοπεδώθηκε σε ποσοστό 90%, μόνο δύο δρόμοι έμειναν ανέπαφοι.

Η Κολέτ Πουαριέ, τεσσάρων ετών τότε, από τη γειτονική Μπελβάλ, θυμάται πως τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου δεν μπορούσε να κλείσει μάτι, ακούγοντας διαρκώς αεροπλάνα και εκρήξεις. Το αγρόκτημα της οικογένειας είχε καταληφθεί από Γερμανούς στρατιώτες και η Πουαριέ είχε μάθει μερικές λέξεις στα γερμανικά.

Έχει όμως και ορισμένες ευχάριστες αναμνήσεις: «Τις επόμενες ημέρες, είδαμε τζιπ με μαύρους στρατιώτες. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα μαύρους άνδρες… όπως και τσίχλες», αφηγείται και εξηγεί πως οι τσίχλες που μοίραζαν απλόχερα οι στρατιώτες είχαν κάνει τότε μεγάλη εντύπωση στα παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ