Οι μέλισσες μπορεί να φημίζονται για το μέλι τους, όμως οι «μέλισσες δολοφόνοι» ενδεχομένως να περιέχουν τη συνταγή για την παραγωγή της καλύτερης μπύρας στον κόσμο.

Μικροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία είχαν επισκεφθεί τη Ναμίμπια για να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σχετικά με τη βιωσιμότητα. Εκεί παρατήρησαν την αφρικανική μέλισσα, γνωστή με την προσωνυμία «μέλισσα δολοφόνος» και ανακάλυψαν πως περιείχε μαγιά που είναι απαραίτητη στην παραγωγή βιοτεχνικής μπύρας.

«Όταν επιστρέψαμε στο Κάρντιφ, χρησιμοποιήσαμε την απομονωμένη μαγιά της “μέλισσας δολοφονόνου”, μαζί με μαγιά και μέλι από ουαλικές μέλισσες για να φτιάξουμε αρκετές παρτίδες μπύρας. Έτσι, γεννήθηκε η μπύρα της “μέλισσας δολοφόνου”», είπε ο καθηγητής Les Baillie.

Μέλισσες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, τα δείγματα ελήφθησαν από νεκρές μέλισσες που πέθαναν φυσιολογικά, ενώ οι επιστήμονες αναζητούν ένα ζυθοποιείο με το οποίο θα συνεργαστούν για να απογειώσουν το αποτέλεσμα.

Μάλιστα, τα έσοδα θα διατεθούν για έρευνα και κυρίως στο πρόγραμμα Pharmabees που εξετάζει τις μέλισσες για παραγωγή φαρμάκων, όπως ειδικές θεραπείες κατά της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

«Το πρότζεκτ “μπύρα της μέλισσας δολοφόνου” είναι ένα διασκεδαστικό παράλληλο έργο για τις ευρύτερες μελέτες που αφορούν το Pharmabees», είπε ο Les Baillie.