Πέπλο μυστηρίου καλύπτει μια ορεινή πόλη, γιατί οι νεκροί κάτοικοι της μετατρέπονται σε μούμιες χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, με τους ντόπιους να θεωρούν θεϊκή ευλογία τη μουμιοποίηση.

Το Σαν Μπερνάρντο βρίσκεται στην Κολομβία και διαθέτει Μουσείο Μουμιών κοντά στο νεκροταφείο, με τις σορούς να παραμένουν σε άψογη κατάσταση, αφού διατηρούν τα μαλλιά τους, ακόμη και τα ρούχα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post οι πρώτες περιπτώσεις μουμιοποίησης παρατηρήθηκαν τη δεκαετία του 1950, όταν πλημμύρες κατέστρεψαν το νεκροταφείο και αποκαλύφθηκε πως οι τάφοι ήταν γεμάτοι μούμιες.

Τότε, θεωρήθηκε μεμονωμένο περιστατικό, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι περιπτώσεις αυξήθηκαν, ειδικά τη δεκαετία του 1980 όταν οι ντόπιοι εντόπιζαν περίπου 50 μούμιες τον χρόνο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για αυτό το φαινόμενο, με τους επιστήμονες να εικάζουν πως οι νεκροί του Σαν Μπερνάρντο μετατρέπονται σε μούμιες λόγω της διατροφής των ντόπιων, που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση των φρούτων guatila και balu.

Επίσης, άλλοι πιστεύουν ότι οι μουμιοποιήσεις έχουν να κάνουν με τον τόπο ταφής σε ξηρούς, υπέργειους θόλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φυσικό ταριχευτικό μέσο.

Εντούτοις, οι ντόπιοι αποκαλούν «θεϊκή ευλογία» τη μουμιοποίηση και ισχυρίζονται πως συμβαίνει σε όσους έζησαν «ενάρετα».