Αμερικανός στρατιώτης είχε αναρτήσει σε ιστότοπο στο διαδίκτυο βίντεο, που έδειχνε εικόνες που ελήφθησαν από ελικόπτερο Απάτσι πάνω από τη Βαγδάτη και κατέγραφε, με έναν σοκαριστικό σχολιασμό, τις επιθέσεις εναντίον υποτιθέμενων υπόπτων.

Η εσφαλμένη αυτή επίθεση του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο Ιρακινούς εργαζομένους στο πρακτορείο Ρόιτερ, το 2007, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του στρατού, δύο διαφορετικές κατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες κατά του 22χρονου στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος βρίσκεται σε κρατητήριο του αμερικανικού στρατού στο Κουβέιτ.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για την παραβίαση του στρατιωτικού κανονισμού με την «μεταφορά εμπιστευτικών δεδομένων στον υπολογιστή του και διότι πρόσθεσε ένα μη εξουσιοδοτημένο πρόγραμμα σε ένα πληροφοριακό σύστημα που ήταν χαρακτηρισμένο απόρρητο».

Η δεύτερη κατηγορία αφορά μία σειρά παραβιάσεων του αμερικανικού ποινικού κώδικα, μεταξύ των οποίων η διασπορά εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα.

Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει τη σύλληψη του στρατιώτη Μάνινγκ, ο οποίος είχε αναρτήσει στον ιστότοπο WikiLeaks ένα αποτρόπαιο βίντεο, που έδειχνε εικόνες που ελήφθησαν από ελικόπτερο Απάτσι πάνω από τη Βαγδάτη και κατέγραφε, με έναν σοκαριστικό σχολιασμό, τις επιθέσεις εναντίον υποτιθέμενων υπόπτων.