Λύση στο πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση επιχειρεί να δώσει η Αυστραλία. Με συμφωνία που υπεγράφη, όσοι Αφγανοί μετανάστες δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν καθεστώς πρόσφυγα θα υποχρεώνονται σε υποχρεωτικό επαναπατρισμό, όπως δήλωσε ο αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν.

Η συμφωνία υπεγράφη με τον Αφγανό υπουργό για τους Πρόσφυγες Τζαμάχερ Ανοάρι και την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μέχρι σήμερα, η Αυστραλία δεν είχε υποχρεώσει κανέναν Αφγανό να επιστρέψει στην πατρίδα του. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως από τους χιλιάδες που φθάνουν στην Αυστραλία, μόνον τρεις έχουν επιστρέψει, εκουσίως, στο Αφγανιστάν, τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο Κρίς Μπόουεν δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να απευθύνει έκκληση να μην πραγματοποιούν οι ενδιαφερόμενοι το επικίνδυνο ταξίδι προς την Αυστραλία γιατί τώρα οι αυστραλιανές αρχές μπορούν να τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εάν δεν είναι πραγματικοί πρόσφυγες.

Από το 2008, περίπου 4.300 Αφγανοί έχουν έλθει με πλοιάρια στην Αυστραλία, οι περισσότεροι από την Ασία, όπου πληρώνουν αδρά δουλέμπορους για τη μεταφορά τους.