Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε χθες Σάββατο ότι προτίθεται να απεμπολήσει τις έκτακτες εξουσίες που του παραχώρησε το κοινοβούλιο της χώρας πολύ πριν την προθεσμία των 18 μηνών, εάν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες ολοκληρωθούν σύντομα.

Το Δεκέμβριο η βουλή της Βενεζουέλας είχε δώσει στον Τσάβες την δυνατότητα να νομοθετεί με διατάγματα για 18 μήνες, ώστε να μπορέσει να αντιδρά με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες. Ο Τσάβες χρησιμοποίησε το λεγόμενο Ley Habilitante για να προωθήσει μέτρα στα πεδία της οικονομίας, της ασφάλειας και της αρωγής στους τουλάχιστον 130.000 πλημμυροπαθείς.

«Μπορώ να ζητήσω από την εθνοσυνέλευση να καταργήσει το νόμο. Αν κανείς νοιώθει ότι περιορίζεται θα τον επιστρέψω, δεν έχω κανένα πρόβλημα» είπε ο Τσάβες.

Όταν η αντιπολίτευση επέστρεψε στη βουλή τον Ιανουάριο μετά από απουσία πέντε χρόνων –λόγω της αποχής της στις προηγούμενες εκλογές, το 2005– επέκρινε με έντονο τρόπο την δυνατότητα που δόθηκε στον Τσάβες.

Ο Τσάβες απηύθυνε παράλληλα «κλάδο ελαίας» στην αντιπολίτευση, παρότι στο παρελθόν έχει επιτεθεί επανειλημμένα στους ηγέτες της χαρακτηρίζοντάς τους «ακροδεξιούς», «μπουρζουάδες» και «μικρούς γιάνκηδες». «Είμαι πολύ ευτυχής που χαιρετώ τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Μιλάω ειλικρινά, δεν ειρωνεύομαι», είπε. Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν «την μεγάλη ευθύνη» να συμβάλλουν ώστε να υπάρχει ένας «διάλογος, μια συζήτηση για εθνική ομοψυχία. Σε τελευταία ανάλυση, είμαστε όλοι πολίτες της Βενεζουέλας. Μην αφήσετε αυτή τη νέα ευκαιρία να πάει χαμένη», υπογράμμισε.