Συγκλονιστική είναι η περιγραφή Έλληνα που ζει στην Ιαπωνία για τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, τονίζοντας πως όταν οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν στα τηλέφωνα για το επερχόμενο χτύπημα του εγκέλαδου, τότε κατάλαβαν ότι θα γίνει κάτι σοβαρό.
«Το μέγεθος αυτή τη φορά ήταν μοναδικό και την ένταση κανένας μας δεν τη είχε ζήσει εδώ πέρα», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Αντώνης Λαντούρης.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «με το που χτυπήσαν τα τηλέφωνα συνειδητοποιήσαμε ότι έρχεται μεγάλος σεισμός, γιατί αυτό είναι για μεγάλους σεισμούς. Και μετά από 30 δευτερόλεπτα άρχισε να δονείται το σπίτι. Είσαι προετοιμασμένος, ξέρεις τι έρχεται. Μετά από τρεις – τέσσερις ώρες όλα επιστρέψανε στην κανονικότητα. Στην πόλη μέσα υπάρχουν αρκετά κτίρια με προβλήματα, στις διπλανές πόλεις που είχε φωτιά και πολλά κτίρια που πέσανε εκεί είχαν πολλά προβλήματα».
Επίσης, στην ΕΡΤ μίλησε και ο Αντώνης Καραΐσκος, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Κιότο, τονίζοντας πως «όλη η κατάσταση μας θυμίζει τον σεισμό που έγινε το 2011. Το πολύ θλιβερό είναι ότι υπάρχουν πολλά άτομα που είναι εγκλωβισμένα. Τα τρένα δεν μπορούν να μπούνε στην πόλη φυσικά οπότε γενικά δεν υπάρχει πρόσβαση[…] τον αισθανθήκαμε, ήταν πολύ ισχυρός παρότι είμαι σε μεγάλη απόσταση και μου έκανε εντύπωση επειδή διήρκησε πάρα πολύ».
Τραγικός απολογισμός
Οι αρχές επιβεβαίωσαν τουλάχιστον 55 θανάτους, όλοι τους στην επαρχία Ισικάουα, καθιστώντας τον σεισμό αυτό ως τον φονικότερο στην Ιαπωνία από το 2016. Πολλοί σκοτώθηκαν στο Σούζου και την Ουατζίμα, μια άλλη πόλη στην απομονωμένη βόρεια άκρη της χερσονήσου του Νότο.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διέταξε περίπου 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντάς τους σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως κέντρα εκκένωσης σε έκτακτες καταστάσεις. Σχεδόν οι μισοί από όσους απομακρύνθηκαν επέστρεψαν σήμερα στα σπίτια τους, αφότου οι αρχές ήραν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι.
Όμως, περίπου 33.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην επαρχία Ισικάουα, έπειτα από μια νύχτα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Περισσότερα από 100.000 σπίτια δεν έχουν νερό.
Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών έκανε γνωστό πως δεν καταγράφηκαν ανωμαλίες στα πυρηνικά εργοστάσια κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, μεταξύ αυτών σε 5 ενεργούς αντιδραστήρες στα εργοστάσια της Kansai Electric Power στο Όχι και το Τακαχάμα στην επαρχία Φουκούι.
Μετατοπίστηκε το έδαφος 1,3 μέτρα προς τα δυτικά
Ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ιαπωνία ήταν τόσο δυνατός που μετατόπισε το έδαφος 1,3 μέτρα προς τα δυτικά, ενώ «σήκωσε» πάνω από 4 μέτρα την επιφάνεια.
Επίσης, η γη μετακινήθηκε έως και 130 εκατοστά προς τα δυτικά. Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης την Ιαπωνία από το διάστημα, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν πριν και μετά τον σεισμό.
Στο τελευταίο πέρασμά του, το διαστημόπλοιο ALOS-2 ανέφερε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του εδάφους είχε μειωθεί καθώς η επιφάνεια της Γης είχε ανέβει λόγω του σεισμού. Το έδαφος κινήθηκε περισσότερο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Νότο. Ο πυθμένας του ωκεανού μετατοπίστηκε από την ακτή εκεί, δημιουργώντας κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 80 εκατοστών.
Σημειώνεται, ότι η Ιαπωνία βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων τεκτονικών πλακών. Είναι μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές στη Γη καθώς η χώρα ευθύνεται για περίπου το 20% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6,0 ή μεγαλύτερου, με τις μετρήσεις να δείχνουν κάποιο είδος σεισμού κάθε πέντε λεπτά κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου, η Ιαπωνία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στις υποδομές της και τον πληθυσμό της.