Ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ιαπωνία ήταν τόσο δυνατός που μετατόπισε το έδαφος 1,3 μέτρα προς τα δυτικά, ενώ «σήκωσε» πάνω από 4 μέτρα την επιφάνεια.
Σύμφωνα με το BBC, μπόρεσε αμέσως να γίνει ακριβής μέτρηση του μεγέθους του εγκέλαδου, επειδή σε στρατηγικά σημεία σε όλη τη χώρα υπάρχουν διάσπαρτοι σταθμοί με GPS που παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα.
Αυτό το σύστημα έδειξε στον τελευταίο σεισμό της Δευτέρας ότι η γη μετακινήθηκε έως και 130 εκατοστά προς τα δυτικά. Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης την Ιαπωνία από το διάστημα, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν πριν και μετά τον σεισμό.
Στο τελευταίο πέρασμά του, το διαστημόπλοιο ALOS-2 ανέφερε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του εδάφους είχε μειωθεί καθώς η επιφάνεια της Γης είχε ανέβει λόγω τους σεισμού. Το έδαφος κινήθηκε περισσότερο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Νότο. Ο πυθμένας του ωκεανού μετατοπίστηκε από την ακτή εκεί, δημιουργώντας κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 80 εκατοστών.
Σημειώνεται, ότι η Ιαπωνία βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων τεκτονικών πλακών. Είναι μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές στη Γη καθώς η χώρα ευθύνεται για περίπου το 20% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6,0 ή μεγαλύτερου, με τις μετρήσεις να δείχνουν κάποιο είδος σεισμού κάθε πέντε λεπτά κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου, η Ιαπωνία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στις υποδομές της και τον πληθυσμό της.