Σάλο έχει δημιουργήσει μια φιλοϊσραηλινή ΜΚΟ που ισχυρίζεται ότι μεγάλα διεθνή ΜΜΕ γνώριζαν από πριν για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ και έκτοτε αναζωπύρωσε το Μεσανατολικό.
Σύμφωνα με τους Washington Times, το Honest Reporting βάζει στο «στόχαστρο» τους τέσσερις φωτορεπόρτερ Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud και Hatem Ali, που ήταν εξωτερικοί συνεργάτες των Associated Press, Reuters, New York Times και CNN, όπου κάλυπταν τις εξελίξεις από την παλαιστινιακή πλευρά.
Δημοσίευσε λοιπόν μια φωτογραφία του Hassan Eslaiah και δείχνει να τον φιλάει στο μάγουλο ο Yahya Sinwar, ένας εκ των «εγκεφάλων» της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ενώ αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος φωτορεπόρτερ πήγε στα πεδία των μαχών, χωρίς να φοράει τα απαραίτητα διακριτικά για τον Τύπο.
«Σημειώστε ότι δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως μέλος του Τύπου, χωρίς αυτά τα διακριτικά. Όμως το AP και το CNN έκριναν αποδεκτό να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Έπειτα, η ΜΚΟ ανέφερε ότι το Reuters έστειλε δύο φωτορεπόρτερ να καλύψουν τη σύγκρουση, τη στιγμή που η επίθεση ήταν σε εξέλιξη. «Τι έκαναν εκεί τόσο νωρίς, ένα ήσυχο πρωινό Σαββάτου; Συντονίστηκαν με τη Χαμάς; Οι αξιοσέβαστες υπηρεσίες που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες τους, ενέκριναν την παρουσία τους εντός εχθρικού εδάφους, μαζί με τους τρομοκράτες εισβολείς;», διερωτήθηκε το Honest Reporting.
«Δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων»
Τα διεθνή ΜΜΕ που βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής από το Honest Reporting ξεκαθάρισαν ότι εργάζονται περιστασιακά με τους συγκεκριμένους φωτορεπόρτερ και ξεκαθάρισαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση εκ των προτέρων. Αντιθέτως, δημοσίευσαν το υλικό που έλαβαν ώρες μετά την επίθεση.
Το Associated Press αρνήθηκε ότι είχε πληροφορίες και σημείωσε πως «το AP χρησιμοποιεί εικόνες που τραβήχτηκαν από ελεύθερους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας. Ο Hassan Eslaiah ήταν περιστασιακός ελεύθερος επαγγελματίας για το AP και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Το Associated Press δεν γνώριζε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πριν συμβούν. Ο ρόλος του AP είναι να συλλέγει πληροφορίες για έκτακτα γεγονότα σε όλο τον κόσμο, όπου κι αν συμβαίνουν, ακόμη και όταν αυτά τα γεγονότα είναι φρικτά και προκαλούν μαζικές απώλειες».
Επίσης, το CNN ανακοίνωσε ότι διακόπτει την συνεργασία με τον Hassan Eslaiah, όχι γιατί αμφισβητεί τη δουλειά του, αλλά γιατί δεν θέλει να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις. «Γνωρίζουμε το άρθρο και τη φωτογραφία σχετικά με τον Hassan Eslaiah, έναν ανεξάρτητο φωτορεπόρτερ που έχει συνεργαστεί με μια σειρά από διεθνή και ισραηλινά μέσα. Αν και δεν έχουμε βρει λόγο προς το παρόν να αμφιβάλλουμε για τη δημοσιογραφική ακρίβεια της δουλειάς που έχει κάνει για εμάς, αποφασίσαμε να αναστείλουμε όλους τους δεσμούς μαζί του», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, το πρακτορείο Reuters διευκρίνισε ότι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε, ελήφθησαν εφόσον το ίδιο το Ισραήλ είχε επίγνωση της επίθεσης και ήδη προετοίμαζε την αντεπίθεση του. «Γνωρίζουμε για την έκθεση της HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Το Reuters απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στο σύνορο και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από την Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει τα σύνορα. Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του Honest Reporting», πρόσθεσε στη συνέχεια.