Το φθινόπωρο είναι εδώ και από τον επόμενο μήνα θα αρχίσετε σιγά σιγά να στρώνετε τα χαλιά σας ξανά στο σπίτι. Κάποιοι από εσάς τα έχετε δώσει για καθαρισμό και φύλαξη, κάποιοι άλλοι τα έχετε στην αποθήκη και μερικοί αναζητάτε ένα καινούριο χαλί για να ανανεώσετε την εμφάνιση του χώρου.

Αν ανήκετε στην τρίτη κατηγορία, σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πώς θα διαλέξετε το κατάλληλο χαλί για τη δική σας τραπεζαρία, ώστε να προσθέσετε ζεστασιά, θαλπωρή και χρώμα στον χώρο που απολαμβάνετε το φαγητό εσείς και οι καλεσμένοι σας.

Να πλένεται εύκολα

Όπως καταλαβαίνετε, το χαλί της τραπεζαρίας είναι πιο εύκολο να λερωθεί από οποιοδήποτε άλλο χαλί στο σπίτι, καθώς εκεί τρώμε και πίνουμε και πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με λεκέδες. Για αυτόν τον πολύ βασικό λόγο, διαλέξτε ένα χαλί που να μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο ρούχων ή ακόμα καλύτερα ένα αλέκιαστο χαλί, ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Δώστε σημασία στο σχήμα του

Το σχήμα του χαλιού σας πρέπει να ακολουθεί το σχήμα του τραπεζιού σας. Για παράδειγμα, αν η τραπεζαρία σας είναι στρογγυλή, τότε πρέπει να προτιμήσετε στρογγυλό χαλί, κι αν είναι ορθογώνια, ορθογώνιο. Μην επιλέξετε αντίθετο σχήμα χαλιού από την τραπεζαρία σας, είναι ένα λάθος που βλέπουμε συχνά και το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ωραίο.

Βρείτε το σωστό μέγεθος

Το χαλί της τραπεζαρίας σας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο, δηλαδή δεν πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το δωμάτιο, αλλά ούτε και ακριβώς από κάτω την τραπεζαρία. Για να υπολογίσετε σωστά τις διαστάσεις, έχετε υπόψιν σας πως το χαλί πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να χωρούν άνετα και να πατούν πάντα πάνω σε αυτό και τα 4 πόδια κάθε καρέκλας, όταν αυτές χρησιμοποιούνται. Δεν έχετε επιλέξει σωστό μέγεθος χαλιού, όταν τα πόδια της καρέκλας δεν ακουμπούν σε αυτό.

Τοποθετήστε σωστά την τραπεζαρία πάνω του

Αν θέλετε να τοποθετήσετε την τραπεζαρία στο κέντρο του χώρου, τότε προτιμήστε ένα χαλί που θα πληροί τα παραπάνω κριτήρια. Αν θέλετε να τοποθετήσετε την τραπεζαρία σας σε μια άκρη ενός μεγαλύτερου χώρου, τότε φροντίστε το χαλί σας να καλύπτει αποκλειστικά τον χώρο εκείνο και να μην ξεφεύγει περισσότερο στο δωμάτιο, για να δημιουργήσετε την αίσθηση της ξεχωριστής γωνίας.