Οι περισσότερες από εμάς θέλουμε να έχουμε περιποιημένα και ταυτόχρονα ανθεκτικά νύχια, γι’ αυτό και κάνουμε ημιμόνιμο ή τεχνητό μανικιούρ για περισσότερη διάρκεια και αντοχή. Ταυτόχρονα, τα χρώματα και τα σχέδια στα τεχνητά νύχια είναι πολύ εντυπωσιακά, οπότε υποκύπτουμε στη γοητεία τους.

Δυστυχώς όμως, τα αλλεπάλληλα μανικιούρ με τζελ ή ακρυλικό έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Όταν αποφασίσουμε να αφαιρέσουμε το υλικό ύστερα από συνεχόμενους μήνες ή και χρόνια τεχνητού μανικιούρ, συχνά αντικρίζουμε μια εικόνα που μας απογοητεύει. Τα νύχια μας έχουν γίνει πολύ λεπτά, εύθραυστα, σχεδόν διάφανα και σε αρκετές περιπτώσεις πονάνε. Και τότε έρχεται το δίλημμα: Τι κάνουμε; Προσποιούμαστε ότι δεν τα είδαμε και συνεχίζουμε το τεχνητό μανικιούρ ή το σταματάμε και μπαίνουμε στη διαδικασία να βοηθήσουμε τα φυσικά μας νύχια να ανακάμψουν;

Αν τα νύχια μας παρουσιάζουν την εικόνα που περιγράψαμε παραπάνω, είναι σαν να έχουν φωνή και να καλούν σε βοήθεια. Δεν αντέχουν άλλο την τοποθέτηση των υλικών για τεχνητό μανικιούρ και πρέπει να τα ακούσουμε. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως πρέπει να πάψουμε να τα περιποιούμαστε, αλλά υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να επανέλθουν στο 100% και εδώ θα μιλήσουμε χωρίς υπεκφυγές.

Βοηθούν οι θεραπείες νυχιών;

Όταν αφαιρέσουμε το τζελ ή το ακρυλικό ύστερα από μακροχρόνια και αλλεπάλληλη χρήση, πολύ πιθανό να δούμε πως τα νύχια μας έχουν μείνει τόσο λεπτά σαν φλοίδες. Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτά τα νύχια δεν θα επανέλθουν ποτέ στο κανονικό, όσες θεραπείες κι αν εφαρμόσουμε. Όταν έχουν φτάσει στο σημείο να είναι διάφανα, να λυγίζουν με το παραμικρό και να πονούν, δεν υπάρχει περιθώριο σωτηρίας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε υπομονετικά να μεγαλώσουν και να κόβουμε σιγά-σιγά το φθαρμένο τμήμα μέχρι να μείνει στο δάχτυλό μας μόνο το καινούργιο, υγιές νύχι.

Από τη στιγμή που δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα σώσουμε το υπάρχον νύχι, αλλά περιμένουμε απλώς να το ξεφορτωθούμε, δεν έχει και κανένα νόημα να δοκιμάζουμε θεραπείες που δεν μπορούν να το βοηθήσουν. Οι θεραπείες γίνονται σε νύχια που έχουν λιγότερη φθορά και μπορούν ακόμη να σωθούν.

Και μέχρι τότε, τι;

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για περίπου τρεις με τέσσερις μήνες από τη στιγμή που θα αφαιρέσουμε το ακρυλικό ή το τζελ και θα ξεκινήσουμε την αποκατάσταση των νυχιών μας, για να γίνεται σωστά αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και περιποιημένα άκρα, είναι να πηγαίνουμε κάθε δέκα ημέρες για ένα απλό μανικιούρ και να περνάμε ένα απαλό βερνίκι σε μια ροζ ή nude απόχρωση, ώστε να καλύπτει τις φθορές πάνω στο υπάρχον νύχι. Το απλό βερνίκι σε μια τόσο απαλή απόχρωση αφενός δεν θα βλάψει το νέο νύχι που μεγαλώνει από κάτω και αφετέρου θα καλύψει την όποια φθορά του παλιού.

Τα νύχια των χεριών μας μεγαλώνουν γρήγορα. Θα παρατηρήσετε πως (πάνω-κάτω) σε 12 εβδομάδες τα νύχια σας θα έχουν αλλάξει εντελώς εικόνα, θα είναι καινούργια, υγιή, ανθεκτικά και -ας είμαστε ξανά ειλικρινείς- έτοιμα να ξανακάνουμε πάνω τους κάποιο εντυπωσιακό χρώμα και σχέδιο. Ίσως αυτή τη φορά να προτιμήσουμε το ημιμόνιμο βερνίκι, εκτός κι αν δεν έχουμε πρόβλημα κάθε τόσο να μπαίνουμε στην παραπάνω διαδικασία επανόρθωσης των φυσικών νυχιών μας.