Το άρωμα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ομορφιά. Ο κάθε άνθρωπος το επιλέγει ανάλογα με τις μυρωδιές που του αρέσουν και του ταιριάζουν, ενώ έχει την ιδιαιτερότητα να μυρίζει διαφορετικά σε κάθε επιδερμίδα ανάλογα με το PH του σώματος.

Παλιότερα, υπήρχε ένας κανόνας που έλεγε πως οι άνθρωποι επιλέγουν ένα άρωμα και δεν το αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, κάτι που όμως έχει εν πολλοίς καταρριφθεί και πλέον όλοι δοκιμάζουν διαφορετικά αρώματα και τα φοράνε είτε μόνα τους είτε συνδυαστικά, κάνοντας layering, για να προκύψει μία νέα μυρωδιά από την ανάμειξη.

Ποιο είναι ωστόσο το συστατικό που αρέσει αλλά και ταιριάζει σε σχεδόν όλους τους ανθρώπους;

Πρόκειται για τον μόσχο, δηλαδή τη νότα του white musk. Για όσες φορούσαν αρώματα στα ’80s και στα ’90s, το εμβληματικό άρωμα «White Musk» από το The Body Shop δεν έλειπε από κανένα μπουντουάρ. Όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες το φορούσαν και δεν το άλλαζαν με τίποτα. Eίναι μια νότα που συνδέεται με την καθαριότητα και τη φρεσκάδα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η όσφρηση είναι η αίσθηση που συνδέεται πιο στενά με τη μνήμη. Επομένως αν κάτι θέλουμε να το θυμόμαστε για πάντα, αρκεί απλώς να το μυρίσουμε.

Ποιος είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο συστατικό συγκινεί όλους τους ανθρώπους;

Το white musk, ή αλλιώς ο μόσχος, είναι μια σπάνια και πολύ ακριβή ουσία που παράγουν τα αρσενικά ελάφια από τους ουραίους αδένες τους, με στόχο να προσελκύσουν τα θηλυκά την περίοδο της αναπαραγωγής και να ζευγαρώσουν. Μέχρι το 1979, οι αρωματοποιοί έπαιρναν αυτή την ουσία σκοτώνοντας τα ελάφια, κάτι που ευτυχώς έπαψε να συμβαίνει και από τότε, εδώ και 45 χρόνια, το white musk παρασκευάζεται στα εργαστήρια, είναι συνθετικό και βγαίνει σε διάφορες παραλλαγές, όπως π.χ. η πούδρα. Η μυρωδιά θυμίζει πολύ τη σάρκα και το δέρμα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το white musk, εκτός από καθαριότητα και φρεσκάδα, βγάζει και μια ζωώδη αίσθηση, κατ’ εξοχήν σαρκική.

Τη νότα του μόσχου θα τη βρείτε τόσο σε ανδρικά όσο και σε γυναικεία αρώματα, καθώς δεν υπάρχει διαχωρισμός, είναι unisex. Ούτως ή άλλως όμως, αυτός ο διαχωρισμός έχει αρχίσει να αμφισβητείται από την αρωματοποιΐα γενικότερα. Το σίγουρο είναι πως όποιο άρωμα περιέχει white musk, είναι και αυτό που θα κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον όσων το μυρίσουν. Αν φορέσετε ένα άρωμα με white musk, όλοι θα σας ρωτάνε τι άρωμα φοράτε και θα σας θυμούνται για πάντα.