Μια βεντάλια είναι πολλά περισσότερα από ένα αξεσουάρ με πρακτικό χαρακτήρα και έχει καταφέρει να επιβιώσει μέσα στο χρόνο, διατηρώντας την ιδιαιτερότητά της αλλά και προσδίδοντας κομψότητα και μυστήριο σε μια εμφάνιση.

Παλαιότερα ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος του look μιας γυναίκας. Σήμερα, μπορεί να βλέπουμε ότι τις κρατούν πιο σπάνια, αλλά όταν κάποια έχει επενδύσει σε μία βεντάλια, σημαίνει πως αγαπάει τη ρετρό αισθητική και το αποδεικνύει με έναν πολύ φινετσάτο τρόπο.

Οι βεντάλιες έχουν μακρά ιστορία, που ξεκινάει από την αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τους royals και την αριστοκρατία ως σύμβολα κύρους και εξουσίας. Στην Κίνα και την Ιαπωνία, οι βεντάλιες ήταν συχνά διακοσμημένες με περίτεχνα σχέδια και καλλιγραφία, ενώ αποτελούσαν μέρος της εμφάνισης μιας γκέισας.

Τα πιο συνηθισμένα είδη βεντάλιας

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι βεντάλιας είναι οι σταθερές και οι πτυσσόμενες. Οι σταθερές βεντάλιες
δεν διπλώνονται και αποτελούνται από ένα ενιαίο κομμάτι υλικού. Συχνά είναι φτιαγμένες από ξύλο, χαρτί ή μετάξι και χρησιμοποιούνται κυρίως σε παραδοσιακούς χορούς και τελετές. Οι πτυσσόμενες βεντάλιες είναι οι πιο συνηθισμένες και πρακτικές, καθώς διπλώνονται για εύκολη μεταφορά. Αποτελούνται από πολλά λεπτά πτερύγια, που συνδέονται σε μία βάση και διπλώνονται σαν ακορντεόν. Κατασκευάζονται από υλικά όπως μπαμπού, χαρτί, ύφασμα ή μετάξι.

Πού και γιατί χρησιμοποιούνται οι βεντάλιες μέσα στα χρόνια

Οι βεντάλιες χρησιμοποιούνται κατά βάση για δροσιά, ιδιαίτερα σε ζεστά κλίματα και κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων. Σε πολλές κουλτούρες, χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές τελετές, χορούς και θέατρα, ενώ στην Ιαπωνία αποτελούν μέρος της τέχνης του τσαγιού και του παραδοσιακού χορού (buyo).

Στη σύγχρονη εποχή, οι βεντάλιες έχουν υιοθετηθεί από τη βιομηχανία της μόδας και της διακόσμησης, προσφέροντας έναν συνδυασμό πρακτικότητας και αισθητικής, με διάφορους σχεδιαστές να δημιουργούν μοναδικά σχέδια που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα και το στυλ της γυναίκας που τις κρατάει. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να πειραματίζονται με νέα υλικά και σχέδια, κάνοντας τις βεντάλιες ένα διαχρονικό αξεσουάρ που διατηρεί την παράδοσή του, ενώ προσαρμόζεται στις νέες τάσεις.

Οι προτάσεις μας

100% Χειροποίητη βεντάλια ζωγραφισμένη στο χέρι από ξύλο αχλαδιάς και μεταξωτό ύφασμα-African girl 147€
Crafted Wooden Hand Fan “Green Kisses” fabric 28€
Χειροποίητη mini βεντάλια (19cm) από βαμβακερό ECO ύφασμα και ξύλο αχλαδιάς-Watermelon 34€
Ξύλινη βένταλια, κόκκινη με κλαδιά 9€
Ξύλινη βεντάλια, μαύρη με ανανάδες 9€
Βεντάλια ξύλινη, ροζ πουά 12,50€
Βεντάλια ξύλινη, κόκκινη με λουλούδια μπλε κίτρινα 9,50€
Βεντάλια ξύλινη, μαύρη με λουλούδια κίτρινα 9,50€


100% Χειροποίητη βεντάλια ζωγραφισμένη στο χέρι από ξύλο αχλαδιάς-Pavo Real 225€