Τι είναι το φαινόμενο Ghosting στις γνωριμίες ανδρών και γυναικών; Τι συμβαίνει και άνδρες και γυναίκες ενώ φλερτάρουν έντονα στα social media, εξαφανίζονται σαν «φαντάσματα» μετά το πρώτο ραντεβού;
Ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής μίλησε στην εκπομπή Alpha τώρα για το φαινόμενο που όπως είπε το κάνουν περισσότερο οι άνδρες.
Στην εκπομπή βρέθηκε η Παρασκευή που έχει πέσει θύμα Ghosting. Όπως ανέφερε είχαν βγει δύο ραντεβούστην αρχή, είχαν ξεκινήσει να μιλάνε από το διαδίκτυο όπως γίνονται όλες οι γνωριμίες πλέον και«ενώ ξεκινήσαμε να βγαίνουμε, μιλάγαμε τουλάχιστον 15 ημέρες στην αρχή, βγήκαμε πρώτο ραντεβού-δεύτερο και μετά εξαφανίστηκε. Αισθάνθηκα ένα αίσθημα απόρριψης γιατί ψάχνεις να βρεις για ποιο λόγο να συνέβη αυτό, τι δεν έκανα σωστά, μήπως βρήκε κάτι καλύτερο ή κάτι δεν έκανα εγώ καλά και μετά μπαίνεις στην διαδικασία λίγο της στενοχώριας».
Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Θάνος Ασκητής «Δεν είναι τωρινό φαινόμενο, απλώς τώρα του βάλαμε ένα όνομα που σημαίνει “εξαφανίζομαι”. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ότι μέσα σε αυτή την σύνδεση που είναι εικονική πραγματικότητα – σήμερα ζούμε πιο πολύ την εικονική ψηφιακή επικοινωνία – η προσδοκία φαντασιώνεται τελείως διαφορετικά όταν πραγματώνεται. Φεύγει η εικονική πραγματικότητα και έρχεται η ρεαλιστική πραγματικότητα. Υπάρχει ένα κομμάτι των ανδρών που θέλει να ικανοποιήσει το εγώ του, ότι “κατάφερα να τη βγάλω έξω”. Μετά αυτό τον απομυθοποιεί, δεν τον ενδιαφέρει. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν μεγάλο φόβο με τη σύνδεση της ανθρώπινης ζωής. Να μην έχουν συνέπειες, συνέχειες, δεσμεύσεις.
Το τρίτο ραντεβού σημαίνει σχέση, έχουμε δεσμό. Μετά φεύγει γιατί αισθάνεται ότι μπαίνει σε έναν ρόλο που δεν θέλει να μπει. Αυτό είναι το ένα. Και έπειτα μπορεί να απογοητευτεί. Δηλαδή το έχει φανταστεί διαφορετικά αυτό το κομμάτι της συνάντησης και να του βγήκε διαφορετικά. Δεν είναι μόνο μια εικόνα. Η εικόνα σε εντυπωσιάζει, σε κερδίζει, αλλά μετά το γίγνεσθαι της πραγμάτωσης φέρνει τον τρόπο που μιλάμε, τις σκέψεις μας, αν ταιριάζουμε, έχουμε μια κοινή επαφή. Για τα θύματα, δεν είναι θέμα τραύματος ή απόρριψης, γιατί δεν είχες κάποιον, τον γνώρισες, ok και τι έγινε; Το θέμα είναι να μην αποσυνδέεσαι. Να είσαι στο παιχνίδι. Αυτός που το κάνει κουβαλάει τον εφιάλτη του, δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχει αυτοεκτίμηση, πιστεύει σε μια προσδοκία που δεν υπάρχει, κτίζει ένα όνειρο που δεν γίνεται ποτέ πραγματικότητα, ζει ως φάντασμα.
Η αποκάλυψη έχει ευθύνη. Όσο κρύβεσαι πίσω από την οθόνη, και διαμορφώνεις μια εικόνα για τον εαυτό σου, βλέπεις και μια άλλη εικόνα που επίσης διαμορφώνεις στο δικό σου μυαλό, όταν έρθεις σε επαφή υπάρχει η αποκάλυψη, εκεί πρέπει η αλήθεια να δείξει τον εαυτό της.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την αλήθεια» είπε και για το πώς μπορεί μια κοπέλα να αναγνωρίσει ότι θα πέσει «θύμα» ghosting ανέφερε:
«Αν από την επικοινωνία που έχω μαζί του λέει πράγματα αλλοπρόσαλλα, αν έχει επάγγελμα, κοινωνικότητα, οικογένεια, είναι ψυχρός, αυτά είναι σημάδια».