Ελλάδα 2022. Η Χριστίνα Μπόμπα, μοντέλο, influencer και μητέρα δύο παιδιών δημοσιεύει φωτογραφίες στο Instagram και τα πικρόχολα σχόλια αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή καταιγίδας. Ο μισογυνισμός χτυπάει «κόκκινο» και οι σχολιαστές με το υψωμένο δάχτυλο κατά της συζύγου του Σάκη Τανιμανίδη «σηκώνουν τα μανίκια» απαιτώντας της να επιστρέψει σπίτι, να κόψει τα ταξίδια και να κρύψει το μπούστο της επειδή είναι μάνα.
«Αν ήμουν άντρας θα συσχέτιζε κανείς την ηθική μου με την ποσότητα του υφάσματός που καλύπτει το σώμα μου;» αναρωτιέται η Χριστίνα Μπόμπα την ώρα που οι ακόλουθοι της την αποκαλούν «κακή μητέρα» επειδή βρέθηκε στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους.
«Έχουμε 2022 ή ζούμε στον μεσαίωνα;» ρωτά η ίδια φανερά οργισμένη και εμείς της απαντάμε πως δυστυχώς συμβαίνει κάτι πολύ χειρότερο…
Ζούμε στην εποχή της ανθρωποφαγίας των social media. Ζούμε στην εποχή που οι «παντελονάτοι» κρύβονται πίσω από το πληκτρολόγιο. Ζούμε στην εποχή που μια γυναίκα επειδή είναι μάνα δεν μπορεί να φορέσει ντεκολτέ. Ζούμε στην εποχή που μία μάνα δεν έχε δικαίωμα να πάει επαγγελματικό ταξίδι και ακόμη χειρότερα στην εποχή που υπάρχουν γυναίκες που συμφωνούν με τα ρατσιστικά σχόλια υπερασπιζόμενες την πατριαρχία.
Η ανάρτηση της Χριστίνας Μπόμπα που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων
Στο πλευρό της Χριστίνας Μπόμπα στέκεται ο σύζυγός της Σάκης Τανιμανίδης δηλώνοντας περήφανος για τη γυναίκα του και τονίζοντας: «Εκτός από την δυναμική, πανέμορφη γυναίκα που γνώρισα, έγινες και μια υπέροχη μητέρα μεγαλώνοντας 2 δίδυμα κορίτσια».
«Το παρακάτω είναι για όλες τις γυναίκες που έγιναν μητέρες. Να κάνεις ό,τι θέλεις, να φοράς ό,τι γουστάρεις, να πηγαίνεις όπου θέλεις και να μη δίνεις λογαριασμό σε κανέναν εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτός ξέρει καλύτερα» συμπλήρωσε.
Η δημοσίευση του Σάκη Τανιμανίδη
Δημήτρης Σούρας: Τα πράγματα που γράφονται στα social media είναι κανιβαλισμός, ξεπερνούν πολλές φορές το ήθος
Θέλοντας να αναλύσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό των ατόμων που κρύβονται πίσω από την οθόνη και ασκούν κάθε είδους κριτική με την προστασία της ανωνυμίας τους απευθυνθήκαμε στον ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα.
«Η κριτική μέσω των social media είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχουμε δει να γίνεται εντονότερο τα τελευταία χρόνια αλλά υπήρχε και στο παρελθόν. Αν ανατρέξουμε σε πολλές ιστορίες παλιές θα δούμε πως πάρα πολλά άτομα επιτίθενται χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος και μάλιστα με ύβρεις και με εκφράσεις που είναι απαράδεκτες» υπογραμμίζει στο Newsbeast ο Δημήτρης Σούρας.
«Γενικότερα η κριτική είναι εποικοδομητική και βοηθά αρκεί βέβαια να παραμένει στα όρια της κριτικής. Φυσικά ο καθένας έχει τη γνώμη του, την άποψή του, όταν την πει με έναν τρόπο ο οποίος είναι καταλυτικός, δηλαδή την υποστηρίζει. Αυτό είναι κάτι που όχι μόνο επιτρέπεται αλλά θα έλεγα ότι επιβάλλεται. Από την άλλη αν στα καλά του καθουμένου βλέπεις ανθρώπους οι οποίοι προβάλουν απόψεις παράξενες, αιρετικές, ιδιόρρυθμες ή πράγματα τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει κακία και κακεντρέχεια πρόκειται για κάτι το οποίο έχει να κάνει με προσωπικά τους βιώματα. Αυτό σιγά σιγά οδηγεί στον κανιβαλισμό και την ανθρωποφαγία» σημειώνει ο ψυχίατρος.
«Ο χαρακτήρας του ατόμου είναι μία διαδικασία πολλών χαρακτηριστικών. Άτομα τα οποία βγάζουν αυτή την κακία, αυτή τη ζηλοφθονία είναι άτομα τα οποία τουλάχιστον δεν είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα. Είναι άτομα που έχουν προβλήματα με τον εαυτό τους και θα πρέπει να τα λύσουν με κάποιον τρόπο. Η κριτική με την ανθρωποφαγία δεν έχει καμία σχέση» επισημαίνει ο Δημήτρης Σούρας.
«Αυτό το δάχτυλο το τεταμένο προς τον άλλο αν ξαφνικά γυρίσει προς εμάς τους ίδιους λέγεται ”αυτομομφή” και εκεί τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και με πολλές συνέπειες για τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε αλλά όταν το δάχτυλο γυρίσει προς εμάς τότε τα πράγματα παίρνουν μία διαφορετική τροπή και αρχίζουν να γίνονται απειλητικά για εμάς τους ίδιους. Θέλει προσοχή η όλη αυτή η διαδικασία» αναφέρει.
«Τα social media έχουν μία ιδιαιτερότητα, είναι ”μπάτε σκύλοι αλέστε”»
«Προφανώς βέβαια υπάρχουν και επαγγελματίες οι οποίοι γράφουν για τον καθένα και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Τα social media έχουν μία ιδιαιτερότητα ”μπάτε σκύλοι αλέστε”. Ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ό,τι θέλει» επισημαίνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μιλώντας στο Newsbeast.
«Αυτός που γράφει ούτε ξέρουμε τι είναι ούτε τι θέλει. Θα πρέπει οι άνθρωποι που εκτίθενται να είναι πολύ προσεκτικοί αφενός αλλά αφετέρου όταν βλέπουν τόσο κακόβουλα σχόλια να μην τους δίνουν και μεγάλη σημασία. Δεν πρέπει τα σχόλια να αλλοιώνουν την ψυχική κατάσταση των ατόμων που γίνονται αποδέκτες γιατί αυτό θέλουν να προκαλέσουν οι σχολιαστές, επιδιώκουν να τους ταράξουν» υπογραμμίζει.
«Δεν χρειάζεται καν να απαντάμε» μας συμβουλεύει ο Δημήτρης Σούρας και τονίζει: «Δεν πρέπει το 2022 να κρίνουμε την ενδυμασία των ανθρώπων, τον τρόπο που μιλάνε και το ότι μερικά άτομα έχουν τη δυνατότητα να έχουν περισσότερη δημοσιότητα γιατί αυτή είναι η δουλεία τους».
«Έχουμε κάνει τεράστια βήματα από τον Μεσαίωνα αλλά υπάρχουν πολλά μυαλά και απόψεις. Το είδαμε και εν μέσω κορονοϊού που υπήρξαν πολλά άτομα βρήκαν στασίδι και ”πάτησαν” εναντίον της ίδιας της επιστήμης. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα social media γιατί πολλές φορές τα πράγματα που γράφονται είναι κανιβαλισμός κανονικός, ξεπερνούν την κριτική, ξεπερνούν το ήθος» αναφέρει κλείνοντας ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.