Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες απώλειας μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, της γενετικής, των φαρμάκων, των παθήσεων υγείας και του στρες, εξηγεί η Mayo Clinic. Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που μπορεί να αντιμετωπίζετε τριχόπτωση, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε ακριβώς τι προκαλεί την αραίωση ή την πτώση των μαλλιών σας. Μια εύκολα θεραπεύσιμη αιτία της τριχόπτωσης, λοιπόν, είναι και η ανεπάρκεια βιταμινών, καθώς ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
Βιοτίνη: Η βιταμίνη που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση
Μία από αυτές τις βιταμίνες είναι η βιοτίνη, η οποία βρίσκεται συχνά σε συμπληρώματα μαλλιών και δέρματος, αναφέρει το WebMD. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες ή άτομα που λαμβάνουν ορισμένα αντιβιοτικά ή φάρμακα για την επιληψία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιοτίνης. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο μπορεί, επίσης, να προκαλέσει απώλεια μαλλιών καθώς και κόπωση, εύθραυστα νύχια και χλωμό δέρμα. Άλλες βιταμίνες που είναι απαραίτητες για υγιή μαλλιά είναι οι βιταμίνη C, βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος. Εάν πιστεύετε ότι έχετε ανεπάρκεια σε κάποια από αυτές τις βιταμίνες, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να τις λάβετε στη διατροφή σας. Τα συμπληρώματα μπορεί, επίσης, να είναι απαραίτητα για μερικούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους που έχουν πραγματικά έλλειψη βιταμινών ή μετάλλων.
Bιοτίνη: Σε ποια τρόφιμα θα τη βρείτε
Τα τρόφιμα που περιέχουν την περισσότερη βιοτίνη είναι τα εντόσθια τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί καθώς και ορισμένα λαχανικά (όπως οι γλυκοπατάτες). Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιοτίνη μπορεί να ποικίλλει. Για παράδειγμα, η ποικιλία και η εποχή των φυτών μπορεί να επηρεάσουν την περιεκτικότητα σε βιοτίνη, όπως και ορισμένες τεχνικές επεξεργασίας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη συμπληρωμάτων
Ενώ τα περισσότερα συμπληρώματα είναι ασφαλή για κατανάλωση εντός της συνιστώμενης δόσης, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν τα προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Η βιομηχανία συμπληρωμάτων δεν ελέγχεται από τον FDA και ενδέχεται να μην είναι πάντα διαφανής σχετικά με τα συστατικά, αναφέρει η HuffPost σε δημοσίευμά της. «Τα συμπληρώματα, γενικά, είναι κάπως μια μη ρυθμιζόμενη αγορά. Πολλά συμπληρώματα δεν είναι εγκεκριμένα από τον FDA, επομένως δεν έχουμε πολλή έρευνα για αυτά», δήλωσε η Michelle Henry, κλινική καθηγήτρια στο Weill Cornell Medical College.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα συμπληρώματα είναι κακά. Εάν έχετε έλλειψη σε βιταμίνες ή μέταλλα, η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που δεν λαμβάνετε μόνο μέσω της τροφής, εξηγεί το healthdigest.com βασισμένο στην Penn Medicine. «Εκτός από μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να ωφελήσουν τη συνολική ευεξία σας με ελάχιστο έως καθόλου κίνδυνο», δήλωσε ο Jeffrey Millstein, MD, γιατρός στο Penn Internal Medicine Woodbury Heights. Εάν θέλετε να είστε εξαιρετικά ασφαλείς, ωστόσο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα που συνιστούν ή φέρτε το προϊόν της επιλογής σας για εξέταση. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποια συμπληρώματα είναι ασφαλή να πάρετε.