Τα αβγά αποτελούν, αδιαμφισβήτητα, βασικό στοιχείο στις περισσότερες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο συστατικό και μπορείτε να τα απολαύσετε με διάφορους τρόπους, από ποσέ μέχρι ομελέτα και τηγανητά. Ποιος είναι, όμως, ο λιγότερο υγιεινός τρόπος με τον οποίο δεν πρέπει να τα καταναλώνετε ποτέ;
Ενώ τα αβγά, λοιπόν, διαθέτουν πολλά οφέλη για την υγεία, θα τα αξιοποιήσετε στο έπακρο μόνο όταν τα προετοιμάσετε με υγιεινό τρόπο. Κι αυτό γιατί συγκεκριμένες μέθοδοι μαγειρέματος προσθέτουν υπερβολικές θερμίδες και αφαιρούν τα θρεπτικά συστατικά από τα αβγά, κάτι που σας δίνει λιγότερη θρεπτική αξία όταν τα απολαμβάνετε.
Αβγά- Ο λιγότερο υγιεινός τρόπος με τον οποίο δεν πρέπει να τα καταναλώνετε
Σύμφωνα με το healthdigest.com, ο χειρότερος τρόπος για να απολαύσετε τα αβγά είναι να τα φάτε ωμά. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε αβγά με αυτόν τον τρόπο, επειδή είναι πιο εύκολο να συμπεριληφθούν, για παράδειγμα, σε ένα smoothi,. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος κατανάλωσής τους πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.
Η κατανάλωση ωμών αβγών σας θέτει, αρχικά, στον κίνδυνο της σαλμονέλας, ενώ μειώνει την ποσότητα πρωτεΐνης που μπορείτε να απορροφήσετε από αυτά. Θα πρέπει, επίσης, να αποφύγετε το ψήσιμο των αβγών σε φόρμες για μάφιν. Μια μέθοδος προετοιμασίας αρκετά βολική, κάτι που απαιτεί σχεδόν πάντα τη χρήση λαδιού για να αποτρέψει την προσκόλληση των αβγών στις φόρμες για μάφιν. Αυτά τα αβγά πρέπει, επίσης, να ψήνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξασφαλιστεί ότι έχουν ψηθεί μέχρι μέσα σωστά, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βιταμίνης D που υπάρχει σε κάθε αβγό, αναφέρει το healthdigest.com.
Οι πιο υγιεινοί τρόποι για να τρώτε τα αβγά
Οι απλές μέθοδοι προετοιμασίας αποτελούν το κλειδί για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα αβγά σας. Σύμφωνα με το Healthline, τα ποσέ και βραστά αβγά είναι οι δύο πιο υγιεινοί τρόποι για να τα καταναλώσετε. Αυτές οι μέθοδοι προετοιμασίας είναι παρόμοιες, ενώ και οι δύο απαιτούν μόνο νερό. Τα βραστά αβγά μαγειρεύονται στο κέλυφος ενώ τα αβγά ποσέ μαγειρεύονται έξω από αυτό. Και οι δύο μέθοδοι σάς επιτρέπουν να διατηρείτε τον κρόκο του αβγού ρευστό, μαλακό ή σφιχτό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Το Healthline συνιστά, επίσης, να τρώτε τα αβγά σας με λαχανικά για την προσθήκη θρεπτικών συστατικών. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίγο λάδι όταν τα μαγειρεύετε, επιλέξτε αυτά που είναι καλύτερα για εσάς, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή το λάδι αβοκάντο. Αγοράστε αβγά που εκτρέφονται στο βοσκότοπο και βιολογικά αβγά όταν είναι δυνατόν. Τέλος, μην παραβράσετε τα αβγά σας. Αν και δεν θέλετε τα αβγά σας να είναι ωμά, επειδή ενέχουν τον κίνδυνο της σαλμονέλας, το μαγείρεμά τους για πολύ ώρα θα μειώσει τα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα για να απορροφήσει το σώμα σας.